Новини
8 Лютого 2022
691

Американська Nvidia не купуватиме виробника чипів Arm

Британська компанія тепер розглядає можливість IPO у Нью-Йорку

Найбільша угода в історії промисловості напівпровідників — придбання каліфорнійською компанією Nvidia у японської SoftBank Group англійського виробника мікросхем Arm — остаточно зазнала краху. Від покупки відмовилася Nvidia. Про це пише Financial Times з посиланням на співрозмовників, близьких до угоди.

Каліфорнійська компанія вирішила відмовитися від придбання Arm під час засідання ради директорів.

Регулятори у США, Великій Британії та Євросоюзі раніше висловили побоювання з приводу її впливу на конкуренцію у світовому виробництві напівпровідників. Угода надала б Nvidia контроль над компанією, яка створює технології, що є основою більшості мобільних пристроїв у світі.

Декілька великих технологічних компаній, які покладаються на рішення Arm, зокрема Qualcomm, Microsoft, Google, Microsoft, Samsung, Tesla, заперечували проти укладання угоди.

“SoftBank тепер планує провести первинне публічне розміщення акцій Arm до кінця року”, — зазначив один зі співрозмовників видання. За його словами, виконавчого директора Arm Саймона Сегарса замінить глава підрозділу інтелектуальної власності Рене Хаас.

Інвестхолдинг Softbank 2016 року придбав Arm за $32 млрд. У 2020 році глава Softbank Group Масаесі Сон оголосив про плани продати активи компанії на $41 млрд, з яких щонайменше $18 млрд буде витрачено на викуп акцій та покриття боргів.

У серпні 2021 року Financial Times повідомила про те, що SoftBank може вивести Arm на біржу, щоб уникнути проблем із продажем компанії повністю.

“Крах угоди позбавляє SoftBank великого прибутку, який він міг би отримати завдяки різкому зростанню цін на акції Nvidia”, — зазначає видання.

Сума угоди з готівкою та акціями становила до $38,5 млрд, коли про неї було оголошено у вересні 2020 року. Її вартість різко зросла — до $66 млрд, коли акції Nvidia злетіли, досягнувши піку в $87 млрд у листопаді 2021 року.

У Великій Британії, де політики розглядають Arm як стратегічний актив, увага громадськості тепер перейде на те, чи буде компанія розміщуватися на внутрішньому ринку країни.

Співрозмовники, близькі до SoftBank, заявили, що група надає перевагу ідеї IPO Arm у Нью-Йорку і прагнутиме протистояти тиску у Великій Британії. “Ринки США дають вищу оцінку акціям технологічних компаній”, — зазначає FT.

Спочатку планувалося, що операцію буде закрито у березні 2022 року. Купівля Arm дозволила б американській компанії обійти конкурентів, таких як Intel та AMD.

Виконавчий директор Nvidia Дженсен Хуанг сподівався використати процесори Arm для зміцнення щораз більшої ролі своєї компанії у центрах обробки даних, де вони стали важливими інструментами для машинного навчання.

Nvidia пропонувала антимонопольним регуляторам зберегти продажі іншим клієнтам Arm після завершення угоди. Проте ті вважають такі домовленості неефективними, а ризики надто високими.

На базі Arm працює понад 90% мобільних процесорів у світі, за даними компанії. Рішення також використовуються в автомобілях, електроніці, що носиться, пристроях інтернету речей, серверах обладнання та багатьох інших галузях.

Раніше Investory News писали, що Nvidia випустить відеокарти спеціально для професійного майнінгу. Компанія розробить NVIDIA CMP або Cryptocurrency Mining Processor для крипти Ethereum.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram