Новини
4 Червня 2020
912

Американська Freedom Holding купує 20% “Української біржі”

Входження в капітал біржі потужного іноземного акціонера – зелене світло для фондового ринку України

Freedom Holding Corp, що зареєстрована в США і є материнською компанією ТОВ Фрідом Фінанс Україна, професійного учасника ринку цінних паперів, отримала дозвіл від Національної  комісії з цінних паперів та фондового ринку на придбання акцій “Української біржі”, про це йдеться у повідомленні біржі у Facebook.

Своєю чергою “Українські новини” повідомляють, що американська Freedom Holding купує 20% “Української біржі”.

Як зазначив голова правління “Української біржі” Артемій Єршов, входження в капітал біржі іноземного акціонера у нинішній ситуації є дуже позитивним сигналом для фондового ринку країни. “Це говорить про те, що не тільки місцеві гравці, але й системні міжнародні інвестори бачать хороший потенціал у цьому сегменті ринку та вірять у швидке відновлення української економіки”, – наголосив він. І висловив упевненість, що наявність нового акціонера дозволить “Українській біржі” швидше вийти на новий етап розвитку.

Як зазначає Finclub, у 2018 році “Українська біржа” мала декілька великих акціонерів: Олексія Сухорукова – належало 9,78% акцій (2445 шт.), ТОВ “КУА “Універ Менеджмент” – 7,3% (1825 шт.), SIB (CYPRUS) Ltd. – 5% (1250 шт.), Dragon Capital s.r.o. – 9,992% (2498 шт.), Dragon Capital Holding Ltd. – 9,988% (2497 шт.). “Універ” і Dragon Capital викупили акції біржі у російського співвласника – ММВБ”, – зазначає видання.

І додає, що “Українська біржа” відома запуском у 2009 році, вперше в Україні, інтернет-трейдингу на фондовому ринку. У 2019 році вона запустила торгову платформу Phoenix, оскільки не могла використовувати російське ПЗ, яке з травня 2018 року було під забороною СНБОУ.

“Нове ПЗ оцінювалося до $1 млн. У 2019 році біржа запустила торги акціями Apple. А наприкінці серпня 2018 року акціонери “Української біржі” запропонували BOCE стати акціонером з часткою 36% у результаті додаткової емісії, однак ця угода не відбулася”, – пише видання.

До складу холдингу Freedom Holding Corp також входять російський брокер і банк Фрідом Фінанс, казахський брокер Фрідом Фінанс, Freedom Finance Cyprus Limited, Freedom Finance Germany TT GmbH., Фрідом Фінанс Узбекистан. Станом на кінець вересня 2019 року власний капітал холдингу оцінювався у $125 млн, активи — $429 млн, клієнтські активи — $1,3 млрд.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року, в Україні запрацювала платформа для інтернет-трейдингу від компанії “Фрідом Фінанс Україна”, що першою на фондовому ринку відновила для своїх клієнтів доступ до торговельної системи “Української біржі”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram