Новини
23 Березня 2021
605

Американці випробували AstraZeneca

Дослідження засвідчили 100% ефективність у запобіганні важким захворюванням та госпіталізації

Третя фаза випробувань вакцини Oxford/AstraZeneca довела, що препарат у 79% випадках безпечний та ефективний проти захворювання на коронавірусну інфекцію із симптомами. Вакцина на 100% захищає від тяжкого перебігу COVID-19. Про це заявив виробник вакцини, наголошуючи на безпечності й ефективності препарату, що його в деяких країнах раніше призупинили з міркувань безпеки, повідомляє Forbes.

Важливі факти:

• Посилаючись на незалежну раду експертів, фармкомпанія AstraZeneca заявила, що не було виявлено жодного ризику виникнення тромбів серед 21 583 осіб, які вже отримали першу дозу вакцини, та не було зафіксованого жодного випадку утворення тромбу в мозку.

• Виробник зазначив, що ефективність вакцини однакова для всіх вікових груп. Для людей віком 65+ ефективність дорівнює 80%.

• Масштабна третя фаза американських випробувань залучила 32 449 осіб не тільки зі США (хоча американців була більшість), а й із Чилі та Перу.

• Учасники отримали дві дози вакцини з інтервалом чотири тижні, хоча AstraZeneca зазначила, що більший інтервал — 12 тижнів — між дозами показав навіть вищу ефективність у попередніх випробуваннях.

• Близько 20% учасників були старші за 65 років і 60% з них мали такі захворювання, як діабет, ожиріння та серцево-судинні захворювання, — усі ці хвороби підвищують ризик важких захворювань.

• AstraZeneca готуватиметься до первинного аналізу випробування, щоб представити його Управлінню з продовольства та медикаментів США для дозволу на екстрене використання вакцини.

Чотири мільйони — речниця Білого дому Джен Псакі минулого тижня назвала саме таку кількість доз вакцини AstraZeneca, що їх адміністрація Байдена планує надіслати сусіднім Мексиці та Канаді. Хоча США ще не затвердили вакцину для екстреного використання, AstraZeneca вже планує підготувати 30 млн доз на початок квітня.

Наразі невідомо, чи США дозволять вакцинуватися Oxford/AstraZeneca після всіх хвилювань, викликаних невдалими глобальними випробуваннями у листопаді 2020-го. “Помилка у виробництві стала причиною використання двох окремих режимів дозування вакцини торік. Однак дані нових випробувань доводять, що препарат безпечний та ефективний. Тож США нарешті можуть дозволити використовувати цю вакцину”, — йдеться у повідомленні.

Своєю чергою професорка Оксфордського університету та співавторка дослідження вакцини Сара Ґілберт повідомила BBC News: “У багатьох країнах і серед різних вікових груп вакцина забезпечує високий рівень захисту від COVID-19. Тож ми сподіваємося, що це стане поштовхом до ширшого використання вакцини як частини глобальних зусиль з подолання пандемії”.

Вакцина AstraZeneca опинилася в центрі уваги в середині березня, коли низка європейських країн тимчасово перестала її використовувати через повідомлення про можливі проблеми зі згортання крові, а саме утворення тромбів.

Проте вже 16 березня Європейське агентство з лікарських засобів спростувало зв’язок вакцини з утворенням тромбів, хоча не заперечило можливість одиничних випадків проблем зі згортання крові.

Після того як Європейське агентство з лікарських засобів дослідило вакцини, декілька країн, зокрема Німеччина, Італія та Франція, знову почали використовувати її, тоді як інші, наприклад Данія та Норвегія, вирішили не поспішати з відновленням вакцинування цим препаратом. Таке ставлення підірвало впевненість європейців у вакцині, тому дехто з них відмовився від вакцинації нею.

Дослідники наголошують: вакцина від AstraZeneca є ефективною, безпечною та надзвичайно важливою для глобальної імунізації, бо вона дешевша, простіша у виробництві й використанні, ніж mRNA (за технологією матричної РНК) вакцини від Pfizer та Moderna.

Раніше Investory News писали, що Euronews дізнався про умови видачі “паспортів вакцинації” в ЄС. Щеплення від COVID–19 можна буде зробити тільки схваленими препаратами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram