Новини
4 Лютого 2021
722

Amazon виплатить понад $61 мільйон водіям, що доставляють онлайн-замовлення

Це “чайові”, які приховували від працівників протягом двох з половиною років

Компанія Amazon Джеффа Безоса погодилася заплатити $61,7 млн, щоб врегулювати звинувачення у невиплаті чайових водіям, які брали участь у програмі Amazon Flex, протягом двох з половиною років, повідомляє Федеральна торгова комісія США (FTC).

Зазначається, що Комісія провела розслідування цих фактів у 2019 році — онлайн-ритейлер припинив практику приховування чайових від водіїв. Відповідно до адміністративної скарги FTC, компанія рекламувала участь у програмі, обіцяючи заробітну плату $18-25 на годину за роботу на доставці та 100%-ву виплату чайових від клієнтів.

“Замість того щоб передавати водіям 100% чайових клієнтів, як це було обіцяно, Amazon використовувала гроші сама”, — зазначив виконуючий обов’язки директора Бюро зі захисту прав споживачів FTC Деніел Кауфман.

За його словами, водіям тепер повернуть “десятки мільйонів доларів чайових, які Amazon незаконно привласнила”. Крім того, компанія повинна буде ще й отримувати дозвіл водіїв, перш ніж змінювати правила щодо чайових у майбутньому.

За умовами угоди з FTC Amazon повинна виплатити $61 710 583, які будуть спрямовані на компенсацію втрат водіям. Крім того, Amazon буде заборонено спотворювати інформацію про ймовірні доходи або ставку та оплату будь-якого водія, а також  про те, скільки чайових буде виплачено їм, і чи є сума, виплачена клієнтом, чайовими.

Для внесення змін у політику отримання винагород Amazon доведеться заздалегідь отримати пряму інформовану згоду водія. “Хоча ми не погоджуємося з тим, що спосіб, яким повідомляли про плату водіям, був незрозумілим, ми додали додаткову ясність у 2019 році й раді залишити це питання позаду”, — зазначила представник Amazon Дебора Басс онлайн-виданню Vice.

І додала, що партнери Flex delivery відіграють важливу роль у щоденному обслуговуванні клієнтів, “тому їхній заробіток один із найкращих у галузі, в середньому понад $25 за годину”.

Amazon Flex — програма, за якою водії як незалежні підрядники, можуть здійснювати постачання з використанням особистого транспорту. Водії за цією програмою доставляють товари й продукти, замовлені через програми Prime Now і AmazonFresh, які дозволяють клієнтам надавати їм чайові, у більш ніж 50 містах США.

Як незалежні підрядники, вони не отримують медичних посібників, лікарняних, понаднормових, компенсацій працівникам або інших пільг, гарантованих співробітникам Amazon.

Наприкінці 2016 року, як стверджує FTC, Amazon перейшла від оплати водіям обіцяної ставки обсягом $18-25 на годину плюс повна сума чайових до оплати за нижчою погодинною ставкою, про яку вона не повідомляла водіям.

Різницю у ставках компанія компенсувала коштом чайових. Це призвело до того, що водії не отримали понад $61,7 млн ​​винагороди від клієнтів. У FTC зазначають, що Amazon отримала сотні скарг від водіїв після прийняття цієї зміни, коли їх заробіток знизився.

У скарзі також йдеться про те, що практика приховування чайових діяла до серпня 2019 року, коли FTC повідомила Amazon про розслідування. Тоді компанія повернулася до моделі оплати з певною базовою сумою плюс 100% чайових і почала надавати водіям інформацію з роздільними даними щодо їх зарплати та чайових.

Як зазначає Vice, Amazon не перша технологічна компанія, яка приховувала чайові, призначені водіям-постачальникам. Так, у 2020 році платформа доставки їжі DoorDash заплатила $2,5 млн, щоб врегулювати аналогічні судові претензії до компанії, а Instacart потрапив під федеральне розслідування.

Нагадаємо, засновник Amazon Джефф Безос йде з посади гендиректора компанії. Новим керівником корпорації стане Енді Джессі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram