Країна
30 Грудня 2021
3 490

Аляска: Найпівнічніший штат США

Регіон екстремальних температур, ведмедів та золотошукачів

Аляска — найпівнічніший штат США, який включає півострів Аляска, прилеглі до нього острови, Алеутські острови, а також смугу узбережжя Тихого океану з островами архіпелагу Олександра вздовж західного кордону Канади. Територія становить 1717854 км².

Штат омивається Північним Льодовитим океаном, Атлантичним океаном і Берінговим морем.

Аляска — найбільший за площею штат США. Він містить одну п’яту частину всієї сухопутної території США. У столицю — місто Джуно, яке було засновано за часів золотої лихоманки, можна потрапити лише морем або повітрям. Це єдина столиця американського штату без сухопутного сполучення. Її площа — 8430 км², що робить місто найбільшою зі всіх столиць американських штатів. Але насправді 99% цієї площі є просто дикою природою, де цивілізації немає взагалі.

Населення міста — 33 тис. осіб. Воно розташоване на кордоні з Канадою. Тут можна відвідати безліч золотодобувних шахт і познайомитися з історією та технологією золотовидобутку. За місцевими законами шукати золото на Алясці може будь-хто, навіть іноземець. Ніщо не заважає туристу спробувати самостійно пошукати крупинки дорогоцінного металу у золотоносному піску місцевих річок.

На Алясці проживає трохи більше 700 тис. осіб, а щільність населення одна з найнижчих у світі — близько 0,5 осіб на 1 км². Якби у Нью-Йорка була б та сама щільність населення, як у Аляски, то на Манхеттені проживало б усього 29 осіб.

Населення говорить на 22 різних діалектах. Серед жителів регіону зустрічаються індіанці (атапаски, хайда, тлінкіти, цимшіани), ескімоси та алеути. У штаті живе також невелика кількість нащадків росіян.

Слово “Аляска” походить з алеутського алах’ах’ або ала’сх’а і перекладається як “китове місце”. За іншими даними, назва регіону походить від алеутського слова, що означає велику землю, континент.

Стародавні люди вперше з’явилися тут близько 16 тис. років тому. Археологи встановили, що вони прибули сюди із Сибіру, ймовірно пройшовши Берінговим перешийком, який пізніше опустився під воду та перетворився на Берінгову протоку.

Аляску відкрито у 1732 році експедицією мореплавців на чолі з підштурманом Іваном Федоровим і геодезистом Михайлом Гвоздєвим на кораблі “Гавриїл”.

На фото: Столиця штату – місто Джуно

До 1867 року півострів входив до складу Російської імперії. США викупили її у Росії за $7,2 млн, як погашення Росією ротшильдівського боргу. Це найдешевша територіальна угода купівлі-продажу в історії. До складу США вона увійшла 49-тим штатом.

Наразі це найбагатший штат США. ВВП регіону становить $39 млрд. ВВП на душу населення $60079 — третє місце в США. За час “Золотої лихоманки” золотошукачі намили на Алясці дорогоцінного металу на $4,4 млрд.

В регіоні величезні поклади нафти. Через територію півострова проходить великий трубопровід довжиною майже 1300 км від Північного Льодовитого океану до Аляскинської затоки. З 1977 року ним щогодини проходить 10,5 тис. м³ нафти.

Тут є лише одна залізниця, яка пов’язує міста Сьюард і Фербенкс. Але і вона особлива: пасажир може сісти в поїзд будь-де, якщо викине білий прапор (хустку). Можливо, це єдиний залізничний автостоп у світі.

Прапор Аляски вигадав тринадцятирічний хлопчик, який взяв участь у конкурсі на найкращий прапор штату, та виграв. Золоті зірки на синьому прапорі зображають сузір’я Великої Ведмедиці та Полярну зірку.

Штат багатий на природні ресурси. Тут знаходиться понад 3 млн озер, приблизно 3 тис. річок, 100 тис. льодовиків і близько 70 діючих вулканів.

На Алясці дуже багато нафти, золота, риби та ведмедів. За півсотні доларів у місцевому магазині можна придбати спеціальний спрей від ведмедів. Їх можна зустріти у містах навіть серед білого дня. Недарма у місцевих законах чітко прописано, що забороняється викидати органічне сміття в сміттєві бачки, щоб цим не приваблювати ведмедів.

Тут є деякі досить незвичайні закони, які захищають фауну. Наприклад, для жителя законно стріляти у ведмедя; однак, не можна розбудити сплячого ведмедя з метою фотографування. Американський лось не може бути викинутий з літака в польоті. У Фербанксі на законодавчому рівні не можна напувати алкоголем американського лося.

Збитих тварин на дорогах віддають бідним, щоб вони могли себе прогодувати.

Національний вид спорту на Алясці — перегони на собачих упряжках. Аляскінські їздові хаски — собаки середнього розміру, з генетичним коктейлем різних порід: сибірські хаски, шпіци, маламут і гончі.

Незвичайно, що в місті Талкітна у 1997 році мером було обрано кота на прізвисько Стаббс. Він виконував обов’язки почесного мера понад 15 років. У кота був дуже щільний графік прийому відвідувачів — до 40 туристів щодня приїжджало для того, щоб побачити мера.

Саме Аляска вважається першим місцем у світі за кількістю приватних літаків на душу населення, оскільки тут неможливо пересуватися автомобілем, тільки авіатранспортом, через відсутність доріг у віддалених частини цього північного озерного штату. З цією метою тут побудовано сучасний аеропорт Анкорідж.

Окрім природних багатств, Аляска багата на культурно-історичні пам’ятки. Цей куточок світу відвідує близько 1 млн туристів на рік, щоб відвідати Державний музей Аляски, Музей півночі, пам’ятник Петсі Енн (собака, удостоєна титулу “Офіційний зустрічаючий”), “Деналі” — царство річок, гір та озер, повноправний володар якого — ведмідь гризлі. Сюди прямують в надії побачити, як гризлі збираються на місцевій річці Брукс і ловлять форель, що йде на нерест.

Ще в “Деналі” можна зустріти лосів, вовків і диких північних оленів карибу. Екскурсії по парку проводяться на комфортабельних відкритих автобусах за розкладом. Водії передають один одному інформацію, де вони бачили звірів. Звичайно ж, крім видовища на вас чекає і частування — під час зупинок можливо вдосталь поласувати лохиною.

На території парку знаходиться найвища вершина Америки — Мак-Кінлі (6193 м). Щороку 1300 скелелазів намагаються дістатися вершини. Лише 40% спроб успішні.

Тільки тут є північна екзотика, яку неможливо побачити в інших місцях — поїздка до льодовиків зі справжньою голубою кригою, що знаходяться у “Фіордах Кенаю”. Обов’язково зафіксуйте на камеру відпочиваючих на спині гігантських каланів, та, дістаньтеся до невеликого затишного рибальського містечка Хомер, де розташувалася колонія справжніх хіпі. Там вони мають свою комуну, яка по праву славиться своїми знаменитими на весь світ картинними галереями.

З берега можна побачити всі види китів.

В місті Анкориджі, з усіх боків оточеному національними парками, цікаво подивитися на Північне сяйво, а також відвідати Центр спадщини корінних жителів Аляски, Музей історії та мистецтв, Музей авіації та гідроаеропорт. Багато місцевих готелів пропонують послуги northern lights wake up call, коли у разі появи північного сяйва вас розбудять.

До речі, Анкорідж називають “місто світла взимку і місто квітів влітку”, тому що влітку, замість Північного сяйва, вас порадує різноманіття фарб та ароматів квітів.

Аляска характеризується різноманітністю кліматичних поясів залежно від регіону. На континентальній частині клімат різко субарктичний. Влітку тут температура сягає +30 °C, взимку падає до -52 °C. Літо досить сухе, узимку випадає багато снігу. Рекорди негативних та позитивних температур тут досягають +38 °C (у Форт-Юконі) і -62 °C (Проспект-Крік).

Найвражаючі природні катаклізми часто відбуваються саме тут, просто вони не дуже широко відомі, тому що через низьку щільність населення практично не завдають руйнувань. Але другий за силою підземний поштовх в історії був зафіксований саме на Алясці, тут трапилося найвище у світі цунамі, коли хвиля через льодовик, що обрушився в озеро, вдарила по березі на висоті понад 500 метрів.

Незважаючи на суворий клімат, тут добре розвинене сільське господарство. Всі рослини вирощуються у спеціальних теплицях. Особливо добре в таких умовах ростуть гарбузи. Тут було вирощено найбільший з них.

Джерела: vokrugsveta, tonkosti, faktoved, globusturspb, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram