Новини
18 Лютого 2022
568

AliExpress і WeChat потрапили до списку піратських магазинів у США

МЗС КНР назвало політизацією таке рішення

Сполучені Штати Америки додали онлайн-маркет AliExpress і китайську платформу для обміну повідомленнями WeChat до свого переліку піратських ринків, які сприяють розповсюдженню підробленої продукції, пише Bloomberg із посиланням на заяву Офісу торгового представника США.

У заяві регулятора йдеться, що AliExpress, який належить Alibaba Group Holding Ltd., і WeChat, який належить Tencent Holdings Ltd., — це “два значні китайських онлайн-ринки, які сприяють значній підробці торговельних марок”.

Загалом за підсумками минулого року до переліку торгового представництва США потрапили 42 онлайн-платформи та 35 фізичних ринків, які, за словами регулятора, беруть безпосередню участь чи сприяють підробленню продукції різних товарних знаків і порушують авторські права.

“Глобальна торгівля підробленими та піратськими товарами підриває критично важливі інновації та креативні індустрії США і завдає шкоди американським працівникам”, — сказала торговий представник США Кетрін Тай.

Водночас Alibaba заявила, що сподівається на продовження співпраці з урядами, щоб зрозуміти та розв’язати проблеми щодо захисту інтелектуальної власності на своїх платформах.

Також зі списку виключили кілька іноземних магазинів Amazon, які адміністрація Трампа вперше додала до свого звіту, опублікованого в січні минулого року.

“Включення магазинів Amazon у Великій Британії, Канаді, Франції, Німеччини та Індії до переліку викликало обурення з боку компанії, яка стверджувала, що це було викликано “особистою вендетою” від імені адміністрації Трампа, попри скарги споживачів на підроблені продукти на сайті”, — пише NYT.

Речник Tencent, яка володіє WeChat, заявив, що компанія категорично не погоджується з цим рішенням і що вона контролює та стримує порушення прав інтелектуальної власності.

У відомстві також повідомили, що деякі країни досягли прогресу в боротьбі з продажем підроблених товарів, зокрема Бразилія, Філіппіни, Таїланд та Об’єднані Арабські Емірати.

Там додали, що задокументували перехід піратських товарів з фізичних ринків в онлайн, частково тому, що пандемія обмежила глобальний туризм.

Своєю чергою китайська влада вважає політизованим кроком рішення американської влади про внесення китайського мобільного додатка WeChat і торгового майданчика AliExpress до списку піратських ринків. Про це заявив у п’ятницю офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь.

“Китай завжди приділяє велику увагу питанням щодо захисту прав на інтелектуальну власність, — сказав він на брифінгу. — Ми наполягаємо, щоб США припинили політизувати торговельно-економічні питання”.

За словами китайського дипломата, Вашингтон “має обрати об’єктивну позицію відносно компаній КНР” і створити для них “справедливі та недискримінуючі умови”.

Тим часом технологічний гігант зі штаб-квартирою в Шеньчжені Tencent з оцінкою $589,8 млрд тепер входить до десятки найбагатших компаній світу. Капітал співзасновника техногіганта Поні Ма оцінюється у $48,9 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram