Думки
2 Грудня 2019
2 142

Алекс Міллер: У які ідеї інвестують в Ізраїлі

Бізнес-партнер в AllStars-IT — про те, завдяки чому Ізраїль вважають стартап-нацією

Почнемо з того, що якщо порівнювати сам процес того, як Ізраїль прийшов до своїх теперішніх досягнень, ми побачимо, що була побудована ціла система, пов’язана з розвитком IT-сфери. Стартапи — це вже похідне. Якщо подивитися на інвестиції, які зробила держава в IT, то минулого року вони приблизно зрівнялися з $500 млн.

Але потрібно розуміти, куди було вкладено ці гроші. Їх інвестували у стратегічний план, що був побудований Управлінням інновацій. Тобто, інвестували не у стартапи, які їм, можливо, сподобалися, а в ті, що були достатньо серйозними, щоб пройти комісію, яка визначає цікавість стартапу.

Управління проінвестувало головним чином у дві сфери, які на сьогодні є пріоритетними для Ізраїлю. Це персональна медицина та штучний інтелект. Всі інші галузі отримали певну підтримку, але суттєво меншу. Коли Ізраїль інвестує, він робить це з точки зору наступного кроку у розвитку IT-індустрії.

Друге, що потрібно зрозуміти, це те, що головні інвестиції, звідки виходила IT-галузь, це — дослідження. В нас університети займаються дослідженнями, отримують гранти, на їх основі створюються технологічні теплиці, і вже вони готують ті “уми”, що приходять у стартапи та розвивають їх.

Також потрібно усвідомити, що зі 100% стартапів, що з’являється в Ізраїлі, лише 1% доходить до результату.

Не менш важливий момент стосується створення фондів. Це робиться для того, щоб стартапи у кінцевому результаті були корисними для держави чи бізнесу, або привабливими для тих, хто створює цей фонд. Тут має бути чітка стратегія держави щодо того, куди йдуть гроші і який результат вони мають принести. Те ж саме відбувається і в сфері бізнесу: він реагує на ринок.

На сьогодні, якщо я не помиляюся, близько 30% аутсорсингу Ізраїлю знаходиться на території України. Для розуміння, кілька років тому це все знаходилося в Індії. Тобто, на сьогодні Україна надає свої “уми” ізраїльській IT-галузі. І, до слова, в Ізраїлі на сьогодні не вистачає близько 15 тис. програмістів, щоб розвивати галузі, які починають розвиватися у цій країні.

Наскільки мені відомо, Україна підписала договір про відкриту торгову зону з Ізраїлем. Але ми говоримо про другий етап — сервіс відкритої торгової зони. Цей етап теж має бути підготований під ринок. Зараз ми вже говоримо про IT-галузь, яка, я думаю, буде головною у новому договорі, що буде підписаним.

Ізраїль сьогодні описується як нація стартапів. Я бачу Україну як IT-націю, у якої є багато талантів і хороша підготовча база знань, які отримують українські програмісти, працюючи на міжнародні компанії. Вони безцінні і їх потрібно розвивати.

Тому, гадаю, що все це має бути частиною державної стратегії розвитку IT-галузі, яка на сьогодні в Україні реально дуже сильно просувається і можна сказати, що темпи, якими це відбувається, не можна порівняти з жодною іншою країною світу.

Записано під час Ukrainian Israeli Innovation Summit

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram