Соцмережі
4 Травня 2020
1 075

Алекс Ліссітса: Європа — за крок до кризи у галузі молочного скотарства

Українські закупівельні ціни не витримують конкуренції з європейськими

Це, насамперед, пов’язано з коронавірусом. Зокрема з проблемами, які виникли у збуті молочної продукції у зв’язку із закриттям готелів, ресторанів, кав’ярень, тощо. Не дивлячись на те, що продажі молочної продукції у торговельних мережах зросли, це все одно не компенсувало втрат.

Відповідно, закупівельні ціни на молоко у європейських країнах, насамперед, у Німеччині впали з 36 євроцентів (плюс-мінус 10 грн) до 20 євроцентів (6 грн). Для порівняння, закупівельні ціни в Україні впали з 10,5 грн до 9,9 грн. Мова йде про якісне молоко. Тобто падіння у нас не було суттєвим.

До чого це все?

За прогнозами німецького Інституту світової економіки (IfW), до кінця року закупівельна ціна на молоко у Європі не підніметься вище, ніж 25 євроцентів. А це означає, що ціна не буде вище 8 грн, що досить-таки суттєво нижче, у порівняні з українськими закупівельними цінами.

Як результат, українських товаровиробників молока та молочної продукції чекають скрутні часи, адже суттєва конкуренція на цьому ринку, в першу чергу сиру та масла, виникне саме з країн ЄС, які підуть до нас зі своєю продукцією. Це змусить виробників молока та молочної продукції в Україні рухатися вниз щодо закупівельних цін, що призведе до суттєвих втрат в галузі молочного скотарства у країні та закриття багатьох молочно-товарних ферм.

Моя порада Уряду: вже зараз звернути увагу на цю проблему, подумати, яким чином підтримати молочне скотарство там, де воно залишилося, щоб не допустити розвалу молочної галузі України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram