Соцмережі
1 Липня 2021
662

Алекс Ліссітса: Позитивні агро рішення

Аналізуючи агрополітичні рішення за 30 років незалежності України, я раніше писав про негативні і їх вплив на сьогодення.

Що ж було позитивного?

• Запровадження пільгового оподаткування для агросектору в 90 х рр., коли він потерпав від збитковості, допомогло сільському господарству вийти з кризи. Сподіваюся, що нові податкові “сюрпризи”, прописані у законопроєкті №5600, нас туди не заженуть знову.

• На друге місце я б поставив Указ Президента Кучми “Про Основні засади розвитку соціальної сфери села”, після якого почався підйом українського сільського господарства. Адже 10 років стагнації та падіння були пов’язані із земельною реформою та неправильним поділом майнових сертифікатів, ну і, відповідно, розподілом майна, про що я зазначав вище.

• Вступ України до СОТ і підписання ЗВТ з ЄС — це, попри шалені протести, були правильні рішення, які дозволили українському агроекспорту реально показати свої можливості. З 2006-2007 рр. агропродовольчий експорт країни зростає майже кожного року шаленими темпами.

• Прийняття у 2020 р. земельного законодавства, яке дозволило відкрити ринок землі з липня цього року, попри те, що він буде лімітований, покаже позитив згодом.

Сьогодні, в історичний день для аграрної України, у день старту ринку земель сільськогосподарського призначення, сподіваюся, що наступні 30 років в Україні переважатимуть позитивні для розвитку сектора агрополітичні рішення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram