Соцмережі
23 Грудня 2021
809

Алекс Ліссітса: Географія Нобелівської премії

Повертаючись до Нобелівської премії з економіки, хочу поділитися інформацією, з яких країн найбільше лауреатів. Беззаперечним лідером є США — 51 науковець. На другому місці, як не дивно, Велика Британія — 8 спеціалістів. Третє і четверте за Францією і Росією.

Є і специфічні країни. Один лауреат, наприклад, з Сент-Люсії, яку, мабуть, складно буде знайти на карті світу.

Якщо подивитися на країну, де працювали Нобелівські лауреати на момент отримання премії, то ту картина ще більш плачевна: 73 науковця на момент отримання премії працювали у США, лише 6 у Великобританії, по 2 — у Франції, Швеції і Норвегії. По одному — у Австрії, Нідерландах, Німеччині та Радянському Союзі (нагадаю, шо за роки існування Нобелівську премію з економіки отримали 89 спеціалістів).

Цікаво проаналізувати, у яких університетах працювали лауреати Нобелівської премії, адже від цього залежить престижність самого закладу.

На першому місці — Чиказький університет — 14 лауреатів. Каліфорнійський університет на 2 місці — 11 лауреатів. Массачусетський технологічний інститут на третьому — 8 лауреатів.

Далі — Гарвардський, Прінстонський, Стенфордський, Єльський університети.

З не американських вишів варто виділи Університет Осло, де на момент отримання премії працювало 2 лауреати.

Цікава статистика, є на кого рівнятися.

Коли Україна отримає першу Нобелівську премію з економіки — це буде історичний момент. І є бази в Україні, такі як Київська школа економіки (Kyiv School of Economics), які, дійсно, напрацьовують необхідну основу для отримання подібних премій.

Бажаю нашим вченим успіху.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram