Соцмережі
21 Грудня 2021
866

Алекс Ліссітса: Економіка та Нобелівська премія

Нобелівська премія з економіки — не зовсім Нобелівська, адже була запроваджена значно пізніше і видається з 1969 року. Проте значимість цієї премії надзвичайно важлива, бо економіка — специфічна наука, яка об’єднує багато галузей в тому числі математику, статистику, соціологію, тощо.

Нобелівська премія з економіки — це лакмусовий папірець наукової праці конкретного спеціаліста.

До чого є це все веду?

Після того, як я поцікавився, скільки в Україні присуджено докторів та кандидатів наук за останні 30 років (ми, мабуть, побили усі рекорди світу за кількістю економічних спеціалістів на душу населення), я задався наступним питанням: з яких країн та університетів були Нобелівські лауреати з економіки.

Думаю, ви не здивуєтесь, що українців, починаючи з 1969 року серед лауреатів немає, але є багато цікавих фактів, на які я хочу звернути увагу.

За роки існування Нобелівську премію з економіки отримали 89 спеціалістів, з яких лише 2 жінки (!).

Так як праця має бути не лише науково обґрунтована, а й втілена у життя, приносячи людству певну користь, премію зазвичай отримують науковці у поважному віці.

У 2019 році за експериментальний підхід до боротьби з бідністю Естер Дюфло, професорка Массачусетського технологічного інституту, отримала Нобелівську премію. На момент отримання їй було 46 років. І це наймолодший Нобелівський лауреат.

Найстарших лауреатів Нобелівської премії двоє. Леоніду Гурвичу, професору Університету Міннесоти, на момент отримання премії у 2007 році було 89 років. Він працював над теорією оптимальних механізмів. Ллойд Шеплі з Каліфорнійського університету у 2012 році отримав премію за “теорію стабільного розподілу і практику ринкових рішень” і йому також на момент отримання було 89 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram