Соцмережі
27 Грудня 2019
619

Алекс Ліссітса: Чи є майбутнє в українського трюфеля?

Для початку потрібно €10 тисяч на гектар та 4-5 років до першого врожаю

В Україні з кожним роком збільшується кількість гурманів трюфелів. Хоча як такої культури споживання поки в нас нема.

Українські трюфельє кажуть, що перші плантації на наших землях були закладені ще у 18 столітті, проте за радянських часів продукт вийшов з моди, а самі українці, які і споживали за дідів-прадідів дивний на смак гриб, донедавна не підозрювали, що це і є цінний вид трюфелів.

Історична довідка вказує, що ще у 1907 р. з України офіційно було експортовано 80 т різних сортів трюфелів, не враховуючи, скільки було спожито у тодішньому Петербурзі. Нині в Україні вже є господарства, які займаються вирощуванням трюфелів (а також пошуком старих плантацій, як виявилося і таке є).

Поцікавився, бізнес не простий і довгоокупний:

На старті потрібно близько 10 тисяч євро на гектар, плюс консультації спеціаліста.
До першого врожаю потрібно чекати 4-5 років.
Окупність можлива на 7-9 рік.
Якщо прикинути на 15 років, не беремо найдорожчий трюфель за 2 тисячі євро за кілограм, а середнячок за 300-350 євро за кілограм, віднімаємо стартові інвестиції, закладаємо урожайні ризики, десь на 17 тисяч євро в рік можна вийти.

Непогано, але в часи невизначеності охочих не так-то і багато, не дивлячись на те, що у світі попит на продукт є.

Загалом, ринок вирощування і реалізації трюфелів, безумовно, в силу високої вартості цих рідкісних грибів, є вельми «ласим» для багатьох виробників з різних країн. До 21 століття «трюфельною» столицею світу вважалася Франція. У країні з’їдають близько 50% світового врожаю трюфелів. Але Китай наростив виробництво, ставши найбільшим виробником трюфелів у світі.

Трюфелі можна зберігати в холодильнику протягом тижня. Їх можна заморозити і зберігати в такому стані протягом місяця. Їх також можна консервувати. І загалом вони дуже корисні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram