Новини
23 Березня 2023
414

Актуальні повоєнні професії

Які фахівці будуть необхідні після перемоги

Ринок праці в Україні з початком повномасштабної війни сильно трансформувався. Велика кількість фахівців втратила свої робочі місця та знаходиться у пошуку нових. Які ж спеціалісти знадобляться для відбудови нової, сучасної, технологічної України дослідив Work.ua.

• IT, комп’ютери, інтернет

ІТ-фахівці мають попит в Україні під час війни, і вони будуть потрібні після неї. На це є низка причин.

По-перше, під час війни з’явилося багато соціальних проєктів у безлічі сфер — від медицини до будівництва, де ставка робиться на швидкість та доступність. Айтівці допомагають у розв’язанні багатьох питань: розробляють чат-боти, застосунки, які наближають перемогу України, спрощують комунікацію між державою і громадянами, автоматизують процеси й багато іншого.

По-друге, цифровізація в країні буде набирати ще більше обертів, і тут не обійтися без програмістів, розробників, вебдизайнерів, аналітиків, програмістів-інженерів. Особливо високий попит буде на фахівців у сфері кібербезпеки.

По-третє, через санкції ринок ІТ-послуг росії та білорусі скорочується. Міжнародні компанії все менше хочуть звертатися за технологічними послугами до громадян цих країн. Українців наймають охочіше.

Держава сама наголошує, що ринок України вимагає ще більше ІТ-спеціалістів у різних галузях. Саме тому уряд започатковує грантові програми для збільшення кількості фахівців у цій галузі та буде надавати можливості для створення ІТ-стартапів.

Будівництво, архітектура

Для розбудови сучасної та захищеної країни знадобляться спеціалісти в будівельній та архітектурній галузі — будівельники, проєктувальники, архітектори, інженери, дизайнери.

В Україні впроваджуватимуть нові схеми будівництва. Наприклад, житлових будинків та інших споруд. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков на своїй сторінці в Facebook писав, що війна дала можливість переосмислити та перезапустити життєдіяльність постраждалих міст.

Гостро знадобляться такі робітничі спеціальності, як зварювальники, столяри, муляри, маляри, слюсарі, електрики, облицювальники.

Логістика, склад, ЗЕД

Через війну звичні логістичні шляхи для транспортування вантажів могли бути заблоковані. Тому вже зараз постав виклик для спеціалістів — налагодження нових шляхів. А коли війна закінчиться, перевезення мають не просто відновитися, їх має стати більше — Україна потребуватиме швидких перевезень різних товарів, сировини для відбудови, масштабування торгівлі між областями та з іншими країнами.

Тож потрібні будуть водії, оператори перевезень, менеджери з закупівель, логісти тощо.

Медицина, фармацевтика

Українці від війни постраждали як фізично, так і морально. Тому зростатиме попит на професії, пов’язані з психологічним та фізичним відновленням особи. Військовим і цивільним людям потрібно буде інтегруватися у звичайне, мирне життя. Перед психологами, психотерапевтами, лікарями постає багато задач.

Освіта, наука

Це одна з найбільш постраждалих галузей за часи коронавірусу та повномасштабної війни.

Через відтік кадрів за кордон після початку вторгнення рф в Україну всі вищезазначені сфери не обійдуться без освіти — Україна потребуватиме якісно нових спеціалістів. Потрібно буде готувати кваліфікованих та конкурентоспроможних фахівців.

Роздрібна торгівля

Український бізнес довів, що вистоїть попри всі перепони. Навіть під час війни підприємці відкривають компанії. А після перемоги України на нас чекає збільшення вакансій у сфері роздрібної торгівлі. Продавці, касири, консультанти, адміністратори не залишаться без роботи.

Сільське господарство, агробізнес

Україна відома у світі не тільки своєю ІТ-галуззю, а й сільськогосподарською. Україна є одним з найбільших світових виробників зернових та олійних культур. До великої війни через наші порти йшло понад 90% експорту зерна та олії. Коли вдасться розблокувати всі логістичні шляхи експорту, безсумнівно, країна повернеться до довоєнних показників, а для цього знадобляться фахівці.

Маркетинг, реклама, PR

Такі сфери, як логістика, роздрібна торгівля, ІТ, будівництво, не обійдуться без професіоналів з маркетингу, реклами та PR. Для побудови бізнесу потрібні будуть нові маркетингові стратегії та переосмислення комунікації з клієнтами. Коли купівельна спроможність громадян повернеться до довоєнного рівня, роботи для маркетологів, SMM-фахівців, контент-менеджерів, менеджерів з продажу стане тільки більше.

Безпека

Війна ще раз довела, наскільки важлива безпека країни на реальному та кіберфронті. Держава потребуватиме ще більше гідних кадрів у правоохоронному та безпековому секторі. До того ж значно зросла і продовжує зростати престижність військових професій. Кожен українець з повагою ставиться до хоробрих працівників правоохоронних органів і героїв, які стають на захист кордонів та громадян держави.

Раніше Investory News писали, які професії мають найбільше зростання зарплати 2022 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram