Новини
20 Травня 2021
1 082

Акциз на пиво для малих виробників знизиться

Рада схвалила два законопроєкти для підтримки виробників пива

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила зниження ставки акцизного податку для виробників крафтового пива, а також скасування ліцензій на гуртову торгівлю пивом для малих виробників.

За законопроєкт №5118 “Про зміни до Податкового кодексу України щодо встановлення знижених ставок акцизного податку для малих виробників пива” проголосували 284 депутати при необхідному мінімумі 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроєкт встановлює ставку акцизного податку для малих пивзаводів на рівні 1,39 грн за літр, що на 50% менше, ніж зараз.

Також Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5119 про спрощення господарської діяльності з виробництва пива. “За” проголосували 290 депутатів.

“Ці закони дозволять українським пивоварам на рівних змагатися зі світовими виробниками. Зокрема, законопроєктом №5119 ми скасовуємо ліцензії на гуртову торгівлю пивом для малих виробників. Зараз вона становить 500 тис. грн навіть для найменших пивоварень — у перерахунку на літри вони переплачують більше, ніж великі заводи, тому скасування ліцензій поставить їх у рівні умови”, — пояснив співавтор законопроєкту, голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Згідно з пояснювальними записками до законопроєктів, знижений податок і скасування ліцензій будуть застосовуватися до незалежних малих пивоварних заводів, обсяг виробництва яких не перевищує 20 млн літрів пива на рік. На сьогодні таким критеріям відповідають 232 українські пивоварні.

Також наголошується, що сьогодні в Україні частка крафтового пива становить близько 3% від усього ринку пива. Наприклад, в США частка крафту становить понад 12% і продовжує зростати.

Нагадаємо, торік продажі пива в пабах Великої Британії впали на 56%, якщо порівняти з 2019 роком — на £7,8 млрд ($10,8 млрд). Це стало мінімальним рівнем з 1920-х років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram