Новини
13 Липня 2021
883

Акції Virgin Galactic обвалилися після бурхливого зростання: Чи потрібно їх все ж купувати?

Поки компанія нагадує дорогу іграшку для багатих любителів екзотичних і екстремальних розваг

Фото: Reuters

Як відомо, у неділю, 11 липня, глава Virgin Galactic Річард Бренсон здійснив політ у космос на своєму кораблі VSS Unity. Наступного ранку на американському премаркеті акції Virgin Galactic вранці зросли на 9,5%, до $ 53,9, пише Forbes.

До старту торгів на Нью-Йоркській біржі Virgin Galactic оголосила про плани провести SPO на $500 млн. Після відкриття Нью-Йоркської біржі акції компанії впали більш ніж на 10%, до $44.

Virgin Galactic на початку року зазнавала труднощів. Бренсон пообіцяв полетіти у космос на початку 2021-го, однак дата запуску кілька разів переносилася. У травні в день публікації звітності Virgin Galactic не змогла точно назвати дату польоту, внаслідок чого її акції впали до $16, хоча в лютому їх вартість доходила до $62. Однак після оголошення про те, що політ все-таки відбудеться й 11 липня полетить сам Річард Бренсон, акції Virgin Galactic зросли більше ніж утричі.

Virgin Galactic поки не має прибуток, тому вартість акцій дуже залежить від настрою інвесторів. З 2022 року компанія планує запустити регулярні космічні тури для заможних мандрівників на кордон космосу. Але масового інтересу до таких польотів поки немає через високу вартість квитків. Тому незрозуміло, наскільки така модель бізнесу ефективна. Виходячи з цього найближчими роками компанії буде непросто стати прибутковою.

На думку експертів, в цілому у космічного бізнесу великий потенціал. Американський інвестбанк Morgan Stanley очікує, що у 2040 році компанії з галузі космічного туризму будуть заробляти $1 трлн. Як і електромобілі 5-10 років тому, космічний туризм — потенційно багатомільярдний ринок, який тільки формується.

Поки Virgin Galactic нагадує дорогу іграшку для багатих любителів екзотичних і екстремальних розваг. При цьому в космічній галузі є компанії, які вже зараз можуть приносити прибуток. Наприклад, SpaceX Ілона Маска може заробляти на державних контрактах, здійснюючи повноцінну логістику в космосі.

Інвестувати в космічний туризм поки ризиковано, оскільки ніхто не знає, яка саме компанія через 5-10 років стане головним бенефіціаром. В таких умовах краще диверсифікувати ризики й інвестувати відразу в кілька компаній сегмента. Тільки ось з великої трійки “підкорювачів космосу” на біржі торгуються лише акції Virgin Galactic, а Blue Origin і SpaceX залишаються приватними компаніями.

Перш ніж інвестувати в Virgin Galactic, краще дочекатися 20 липня. Цього дня їх найближчий конкурент Blue Origin запустить свій корабель у космос із засновником Джеффом Безосом на борту. Корабель Blue Origin New Shepard почне політ з космодрому в Техасі й підніметься на висоту 100-115 км. Потім за планом корабель повинен опуститися на землю на трьох парашутах за декілька кілометри від точки запуску. Ця подія, швидше за все, змусить котирування Virgin Galactic впасти. Потрібно мати на увазі й SPO, яке оголосила компанія. Як правило, додатковий продаж акцій знижує їх вартість.

Нагадаємо, голова Amazon і космічної компанії Blue Origin Джефф Безос запросив полетіти з ним у космос 82-річну американську льотчицю Уоллі Фанк.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram