Новини
26 Жовтня 2020
864

Акції найдорожчої німецької компанії у сфері програмного забезпечення знизилися до мінімуму за 20 років

SAP переглянула прогноз прибутку у нижчу сторону – інвестори занепокоїлись

У понеділок, 26 жовтня, акції SAP – найдорожчої компанії в Німеччині, гіганта у сфері програмного забезпечення, впали на 18%, знизившись більш ніж на 20% на момент відкриття, що стало його найбільшою денною втратою за більш ніж 20 років, повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що це сталося на фоні зниженні прогнозу прибутку компанії після того, як вона запрограмувала себе на більш тривалий та глибокий удар пандемії COVID-19.

“Ідея про те, що компанії, що виробляють програмне забезпечення для бізнесу, не застраховані від циклічності в бізнесі, виявилася несподіваною для багатьох. Навіть, якщо чимраз більші сумніви щодо її перспектив уже проявилися у 5%-ве зниження акцій з рекордного максимуму у серпні”, – зазначає видання.

І додає, що цей крок викликав шок, бо зростання акцій – це єдиний надійний притулок від COVID-19, і що їх допуск до “королівства” фондової біржі було тільки прискорене вірусом, який забрав вже понад 1 млн життів.

“Вірус наразі безжально експлуатує втомлене від карантину населення Європи та США, і як SAP вимушено визнала у понеділок, ймовірно, буде надавати стійкий вплив на бізнес ще як мінімум вісім місяців”, – зазначає видання.

SAP переглянула свій попередній прогноз, у якому “передбачалося, що економіка знову почне працювати, а обмеження, накладені на населення, ослабнуть, що призведе до поступового поліпшення ситуації з попитом у третьому та четвертому кварталах”.

У компанії зазначили, що відновлення попиту було “більш стриманим, ніж очікувалося”. Про це свідчить падіння її доходів від послуг на 16%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та уповільнення зростання портфеля замовлень в її хмарному підрозділі, що є провідним індикатором компанії, який ретельно відстежується.

“Проблеми з попитом також проявилися у 14%-му падінні виторгу від Concur, програмного забезпечення для обробки ділових витрат, яке надає SAP тих же проблем, що й сектор авіакомпаній та готелів”, – пише видання.

SAP заявила, що “більше не очікує значного відновлення доходів SAP Concur, пов’язаних з діловими поїздками до кінця 2020 року”. “Проте найбільше інвесторів турбував перегляд середньострокових цілей з прибутковості у бік зниження в результаті тенденції до прискореної цифрової трансформації, на яку інвестори так рішуче робили ставки”, – зазначає видання.

І додає, що коли клієнти SAP переходять на хмарні сервіси, це робить бізнес SAP більш передбачуваним, але менш прибутковим. “Якщо припустити, що до 2025 року новий цільовий показник доходів від “хмарних” послуг складе €22 млрд ($26 млрд), SAP очікує, що її операційна маржа протягом наступних трьох років буде на 4-5 процентних пунктів нижчою”, – наголошує видання.

У підсумку SAP як і раніше розраховує залишитися там само, проте на цьому шляху вона заробить трохи менше грошей. Перегляд прогнозу прибутку і виторгу на цей рік приблизно в розмірі 5%, можливо, не так драматичний, як припускає динаміка цін на акції (і тим більше з поправкою на реальність зростання євро).

Раніше Investory News писали, що влада США перегляне покупки стартапів п’яти IT-гігантів за останні 10 років. Йдеться про угоди, що не потрапляють під дію закону про злиття і поглинання на суму менш ніж $94 мільйони.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram