Новини
29 Грудня 2020
614

Акції Moderna знизилися на 10% через алергію у пацієнта

Повідомлення про побічні реакції з’являлися раніше й щодо препарату компанії Pfizer

Акції компанії Moderna у понеділок, 28 грудня, знизилися майже на 10% через новини про алергічні реакції в одного з пацієнтів, і це всупереч отриманому нещодавно дозволу у FDA (Управління із санітарного контролю продуктів і ліків) на екстрене використання її вакцини, повідомляє The Motley Fool.

Усе почалося з повідомлення, яке було опубліковане минулої п’ятниці, 25 грудня, у New York Times про те, що доктор Хосейн Садрзаде, онколог з Бостонського медичного центру, поскаржився на важку алергічну реакцію на вакцину мРНК-1273 відразу після отримання ним другої дози препарату.

Як пише видання, через декілька хвилин після щеплення Садрзаде заявив про запаморочення та пришвидшення пульсу. При цьому в його анамнезі вже була важка алергія на молюсків, тому йому дозволили ввести собі адреналін за допомогою препарату EpiPen, який він мав при собі. Після такої терапії пацієнт був “обстежений, а після лікування та спостереження виписаний додому, згідно із заявою Бостонського медичного центру. За словами самого лікаря, в п’ятницю він уже відчув себе краще.

Препарат Moderna від коронавірусу був другим з двох вакцин у США, які отримали екстрений дозвіл від FDA. Першою, що отримала схвалення на шість днів раніше, стала вакцина від компаній Pfizer і BioNTech. Moderna отримала дозвіл на свою вакцину тільки 18 грудня.

Як зазначається, випадкові побічні реакції не є чимось незвичайним для будь-якої вакцини, крім того повідомлення про алергічні реакції вже з’являлися й щодо препарату компанії Pfizer. У результаті акції компанії знижуються вже більше як тиждень: з $43 вони опустилися до $36,5, попри те, що все більше країн укладають з компанією угоди про постачання вакцини.

Останньою стала Індонезія, яка домовилася про постачання 50 млн доз з Pfizer і англійською AstraZeneca. Як зазначає Reuters, очікується, що вакцини AstraZeneca з’являться в країні у II кварталі 2021 року, а вакцини Pfizer — у третьому.

Раніше Investory News писали, що Moderna на початку грудня подала на розгляд FDA заявку на схвалення використання своєї вакцини від коронавірусу COVID-19, після чого акції компанії виросли більш ніж на 20%, до $152,74 за штуку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram