Новини
15 Березня 2022
510

Акції китайських компаній впали через можливі санкції проти країни

“Відбувається масова ліквідація, і навіть оптимісти вважають, що зараз у цьому просторі дуже важко”

Фото: Aly Song/Reuters

Акції китайських компаній на біржах у США та Гонконгу обвалилися на фоні новин про те, що росія попросила Китай про підтримку у проведенні “спецоперації” в Україні, а також боротьби Пекіна з IT-гігантами, пише Bloomberg.

15 березня акції Alibaba на премаркеті в США впали на 6,5%, Pinduoduo — на 6%, Baidu — на 5,9%. Напередодні акції китайських компаній у США втратили рекордні 12%. При цьому акції Alibaba подешевшали більш ніж на 35%, звалившись до мінімуму з червня 2016 року. Індекс китайських компаній у Гонконгу впав на 21% — це найнижчий рівень із 2008 року.

Згідно з даними Bloomberg, каталізатором падіння китайських акцій стали повідомлення в американських ЗМІ, що росія попросила у Китаю підтримки на сході України. Всупереч тому, що пізніше китайський уряд спростував це повідомлення, інвестори побоюються, що потенційне зближення між Пекіном і москвою може призвести до санкцій проти китайських компаній, зазначає видання. На динаміку їх акцій також впливає жорсткість вимог з боку регуляторів та новий спалах COVID-19 у Китаї.

“Відбувається масова ліквідація, і навіть оптимісти вважають, що зараз у цьому просторі дуже важко. Оцінки можуть бути низькими, а Народний банк Китаю — один із небагатьох центральних банків, які пом’якшують політику, але цього замало”, — каже Адам Крісафуллі із Vital Knowledge.

Аналітики компанії Rhodium Group вважають, що Китай, ймовірно, закликатиме великі банки дотримуватися американських санкцій і “діяти обережно, допомагаючи москві в обході експортного контролю над ключовими технологіями”.

Нагадаємо, колишній головний економіст Азійського банку розвитку, професор фінансів та економіки Колумбійської школі бізнесу та Школи міжнародних та громадських відносин Колумбійського університету Шан-Джин Вей розповів про те, чи відіграє значну роль участь КНР у санкціях та чому неучасть Китаю не матиме великого значення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram