Новини
30 Листопада 2020
1 143

Airbnb і DoorDash підвищили оцінки для своїх IPO

Приватні компанії виходять на фінансові ринки на фоні зростання акцій високотехнологічних гігантів

Оператор ринку оренди житла Airbnb і сервіс доставки їжі та продовольчих товарів DoorDash напередодні роуд-шоу для інвесторів підвищили оцінки для своїх IPO: Airbnb — до $33 млрд, а DoorDash — до $28 млрд, що свідчить про силу зростання на ринку нових випусків акцій, повідомляє The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що Airbnb розпочне своє роуд-шоу у вівторок, 1 грудня, і розраховує виручити від $30 млрд до $33 млрд. “Це більше за первинну оцінку у $30 млрд”, — зазначили співрозмовники видання, які обізнані з планами щодо розміщення акцій.

DoorDash своєю чергою розпочне роуд-шоу на день раніше, але компанія також підвищила діапазон з $25 до $28 млрд. “Як правило, компанії та їх андерайтери прагнуть встановити відносно консервативні початкові діапазони з можливістю потенційної ціни акцій на високому рівні або вище нього до початку торгів”, — йдеться у повідомленні.

Airbnb і DoorDash вийдуть на лістинг у середині грудня. Рекордні суми грошей, які залучають публічні компанії внаслідок нових випусків акцій у зв’язку зі зростанням високотехнологічних компаній змушують приватні компанії виходити на фінансові ринки.

Обидві продемонстрували прибуток за підсумками останнього кварталу: Airbnb — після глибоких скорочень, DoorDash на фоні великого зростання виторгу.

Всього цього року на американських біржах під час 383 IPO компанії залучили понад $140 млрд. “Це значно вище попереднього рекордного річного показника, встановленого на піку буму доткомів у 1999 році”, — наголошує Dealogic, що проводить свої спостереження з 1995 року.

Airbnb оцінювалася у $31 млрд в інвестиційному раунді 2017 року, але її ринкова вартість знизилася до $18 млрд на початку пандемії, коли подорожі світом фактично припинилися. “Попри це люди віддавали перевагу короткостроковій оренді житла й бронювання. Сервіс відновив діяльність до літа, хоча і не повернувся на рівень до початку пандемії”, — зазначає WSJ.

Гендиректор Airbnb Брайан Ческі залучив $2 млрд позикових коштів, скоротив маркетингові витрати, звільнив чверть співробітників компанії й тимчасово зупинив на невизначений час багато проєктів.

DoorDash завдяки пандемії наростила свою частку на американському ринку доставки їжі та продовольства. “Наразі це найбільший гравець ринку у цьому секторі”, — наголошує видання. Ринкова вартість компанії зросла з $1,4 млрд у 2018 році до більш ніж $15 млрд у 2020-му.

Для обох компаній роуд-шоу пройде не в режимі туру по США, а в онлайн-форматі, на зустрічах у Zoom з потенційними інвесторами.

Остаточні оцінки для IPO компанії та їх андерайтери визначать за підсумками зустрічей з інвесторами на роуд-шоу. Розміщенням паперів Airbnb займаються Morgan Stanley і Goldman Sach, DoorDash — Goldman і JPMorgan Chase.

Нагадаємо, Європейський Союз готується до введення жорстких антимонопольних обмежень щодо IT-компаній, які перешкоджають доступу на ринок більш дрібних конкурентів. Airbnb може поповнити антимонопольний список ЄС претензії до сервісу виникли через те, що його частка на ринку стала занадто велика.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram