Новини
16 Квітня 2019
1 373

AB InBev йде на IPO задля погашення великого боргу

З розміщенням акцій пивоварна компанія може залучити до $5 млрд

Фото: Vincent Mundy/Bloomberg

Anheuser-Busch InBev залучив Citigroup і Bank of America Merrill Lynch (BAML) в команду банків, що займаються продажем бізнесу в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, повідомляє Reuters з посиланням на джерела, безпосередньо знайомі з цим питанням.

За їхніми словами, банки приєднуються до Morgan Stanley і JPMorgan, які є спонсорами або лідерами запланованого первинного публічного розміщення акцій в Гонконзі (IPO), яке може залучити до $5 млрд для найбільшої пивоварної компанії в світі з великою заборгованістю.

Anheuser-Busch InBev, бренди якої включають Budweiser, Corona і Stella Artois, заявила, що завжди шукала можливості для оптимізації свого бізнесу.

“Однак немає ніякого рішення щодо того, чи можемо ми провести IPO або будь-яку іншу потенційну угоду, пов’язану з нашим бізнесом в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні”, – прокоментували агентству в Anheuser-Busch InBev.


•••

Чистий борг AB InBev на кінець грудня складав $102,5 млрд

•••


Citi і BAML відмовилися від коментарів.

Азіатсько-Тихоокеанський регіон AB InBev, основними ринками якого є Китай і Австралія, в минулому році становив 18% обсягу групи і 14% базового операційного прибутку, який, в свою чергу, зріс на 13% до $3,1 млрд.

Джерела стверджують, що компанія прагне розширити бізнес, аби скоротити чистий борг, який на кінець грудня склав $102,5 млрд, що стало дорожче покупки найближчого конкурента SABMiller в кінці 2016 р., приблизно за $100 млрд.

AB InBev хоче довести співвідношення чистого боргу до EBITDA приблизно в два рази з 4,6 ніж в кінці минулого року. З цією метою компанія скоротила запропоновані дивіденди удвічі і заявила, що виплати будуть зростати повільно.

У той час як акції AB InBev виросли на 19% з тих пір, як в лютому були опубліковані прогнози про доходи, компанія намагається боротися з більш тривалим зниженням ціни акцій. За останні два роки його акції впали на 24%, на відміну від конкурентів Heineken і Carlsberg, які виросли на 15% і 28% відповідно.

IPO не буде першим випадком, коли AB InBev продасть активи в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні для скорочення боргу. Після того, як InBev купила Anheuser-Busch у 2008 р., AB InBev продала південнокорейський підрозділ Oriental Brewery приватної інвестиційної фірмі KKR – тільки для того, щоб викупити її назад у 2014 р.

Джерела повідомляють, що IPO заплановано на другу половину року, і AB InBev планує подати заявку на гонконгівську фондову біржу вже у першій половині року. За інформацією джерел, реєстрація відбудеться або в кінці квітня, або на початку травня.

Як відомо, ще наприкінці березня “Балтік Беверіджиз Інвест Акцеболаг” (ББІ “Акцеболаг”) оголосила про намір скористатися правом на примусовий викуп акцій (squeeze-out) у міноритаріїв ПрАТ “Карлсберг Україна” (Запоріжжя).

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram