Мiста
31 Жовтня 2020
2 759

91% жителів мегаполісів не поспішають відмовлятися від особистих авто

Автомобілісти цінують можливість не залежати від розкладу 

Половина автовласників, які проживають у найбільших містах світу, не готові відмовитися від особистого автомобіля, свідчать дані опитування Boston Consulting Group (BCG), в якому брали участь жителі великих міст світу.

Прихильники поїздок на власних машинах вказали, що цінують можливість не залежати від розкладу, використовувати час у дорозі для роботи або розваг і навіть екологічність особистого транспорту.

Висновок, до якого прийшли експерти Boston Consulting Group в результаті дослідження, зводився до того, що забезпечити ефективну роботу міської транспортної системи можна, тільки поставивши на чільне місце переваги споживачів. Він викладений у звіті BCG під назвою “Як розв’язати проблему мобільності в мегаполісах” (Solving the Mobility Challenge in Megacities).

Водночас експерти зазначають ризики колапсу системи під тиском зростаючого попиту і конкуренції між різними видами транспорту.

В цілому в великих містах транспортну проблему вирішують в основному шляхом розвитку громадського транспорту та обмежень на використання транспорту особистого. На практиці це означає платний в’їзд у центр міста для приватних автомобілів або високу ціну на паркувальні місця на центральних вулицях при безкоштовних або недорогих парковках на околицях, звідки можна дістатися до центру громадським транспортом.

Крім того, в останні роки набувають все більшого поширення велосипеди, самокати й подібні види мікротранспорту. Однак далеко не всі автовласники вважають ці варіанти більш зручними.

Згідно з прогнозами компанії, через 10 років у мегаполісах буду жити понад 750 млн осіб, тобто на 30% більше, ніж у 2020 році. Кожен з таких міст матиме чисельність населення понад 10 млн осіб.

“У першу чергу муніципальним владам потрібно зрозуміти, чого хочуть мешканці від міського транспорту. Це дасть можливість навести порядок на ринку міської мобільності, за частку в якому борються багато гравців. Опитування показало, що у городян у пріоритеті три можливості, які представляє тільки приватний транспорт”, — зазначив керуючий директор і старший партнер BCG Ніколаус Ланг.

Більшість назвали головним можливість розпоряджатися своїм часом у процесі поїздок — працювати, розважатися або поєднувати обидва заняття. Так відповіли 53% учасників опитування.

48% респондентів вказали, що вище за все цінують можливість не залежати від розкладу руху громадського транспорту. І 47% серед головних вимог до транспорту назвали екологічність.

А ось вартість проїзду, комфорт і простота використання (придбання квитків або карт на проїзд, застосування валідаторів тощо) більшість опитаних вважало не настільки значущими факторами.

Природним чином, проблемами, які найбільше турбують при використанні транспорту, городяни назвали вплив його на навколишнє середовище, непродуктивність часу поїздок і неможливість гнучкого планування поїздок на громадському транспорті.

Вплив транспорту на екологію вважають головною проблемою 57% учасників опитування, неможливість використовувати час поїздки так, як вважають бажаним, — 56%, 53% — надто жорсткий графік руху громадського транспорту.

Однак при відповіді на питання “Як змінилося ваше бажання володіти власним авто за останні 12 місяців” лише 9% автомобілістів повідомили, що це бажання зменшилося. 41% заявив, що бажання володіти машиною збільшилося, 50% заявили, що не змінилося, тобто вони не хочуть відмовлятися від використання власної машини в місті.

А серед тих, у кого немає машини, 23% заявили про зменшення бажання мати особистий автомобіль, 24% — про зростання, ще 53% сказали, що їхнє ставлення до питання не змінилося.

Крім того, дослідження показало, що можливості, які розвиваються, для пересування по місту не можуть розв’язати всі питання транспортної системи. Ті ж велосипеди і самокати пристосовані, фактично, тільки в гарну погоду і на невеликій відстані. Незручний і досить короткий термін експлуатації електричних варіантів мікротранспорту, і необхідність операторів заряджати його.

На думку дослідників, надалі мегаполісам потрібен якийсь “неупереджений координатор транспортної системи, який буде регулювати дії операторів засобів пересування, забезпечуючи найкращі результати для користувачів”.

Вони вважають, що міській владі доведеться істотно змінити принципи організації транспортних систем і розробити системи управління мобільністю, а також цифрові платформи для городян, які могли б “надавати клієнтоорієнтовані рішення”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram