Новини
19 Травня 2021
718

55% одноразового пластику на Землі виробляють лише 20 компаній

Індустрії пластмас у всьому світі протягом десятиліть дозволялося працювати з мінімальним регулюванням

Згідно з дослідженням, проведеним Wood Mackenzie, Лондонською школою економіки та Стокгольмським інститутом навколишнього середовища, 20 компаній виробляють 55% усіх одноразових пластикових виробів у світі. В цей список входять як державні, так і транснаціональні корпорації, зокрема нафтогазові гіганти й хімічні компанії.

Найбільший виробник відходів — американська нафтова компанія ExxonMobil: її частка у світовому забрудненні пластиком 5,9 млн т. На другому місці хімічна компанія Dow, що базується в США — 5,5 млн т. На третьому — китайське нафтогазове підприємство Sinopec з часткою 5,3 млн т.

11 із 20 компаній розташовані в Азії, чотири — в Європі, три — в Північній Америці, одна — в Латинській Америці й одна — на Близькому Сході. Їх виробництво пластика фінансується провідними банками, головними з яких є Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup і JPMorgan Chase.

Величезні обсяги пластикових відходів 20 найбільших світових компаній становлять більшу частину зі 130 млн т одноразового пластику, викинутого у 2019 році.

Автори роботи вказують, що одноразові пластмаси виробляються майже виключно з викопного палива, що призводить до кліматичної кризи, і, оскільки їх переробити найскладніше, вони врешті решт створюють гори сміття в усьому світі. Щорічно у світі переробляється лише 10-15% одноразового пластику.

“Виробництво та споживання пластика стає важливою рушійною силою кліматичної кризи. До того ж пластикові відходи, особливо від одноразового пластику, накопичуються на звалищах, вздовж узбіч доріг і в річках, які несуть величезні кількості пластику в океан”, — зазначив еколог і колишній віцепрезидент США Альберт Гор.

Згідно зі звітом, криза пластикових відходів наростає з кожним роком. У наступні п’ять років світові потужності з виробництва первинних полімерів для одноразових пластиків можуть зрости більш ніж на 30%. Очікується, що до 2050 року на пластик припадатиме 5-10% викидів парникових газів.

Індустрії пластмас у всьому світі протягом десятиліть дозволялося працювати з мінімальним регулюванням і обмеженою прозорістю, йдеться у звіті.

На переконання експертів, це підриває перехід до економіки замкнутого циклу, зокрема виробництво перероблених полімерів з пластикових відходів, повторне використання пластика і використання матеріалів-замінників. У 2019 році лише 2% одноразового пластику було виготовлено з перероблених полімерів.

“Забруднення пластиком — одна з найбільших і серйозніших загроз, з якими стикається наша планета. Ми просто не можемо дозволити цим виробникам пластмас, отриманих з викопного палива, продовжувати те, що вони роблять, без контролю. З огляду на те, що наші океани задихаються, і пластик впливає на наше здоров’я, нам необхідно побачити тверде втручання виробників, урядів і фінансового світу, щоб розірвати порочне коло цієї бездіяльності”, — робить висновок співавтор звіту, голова Minderoo Foundation Ендрю Форест.

Як писали раніше Investory News, дії американського нафтового гіганта ExxonMobil щодо зниження викидів і відмови від викопного палива виглядають профанацією, компанія бреше про те, що турбується з приводу екології.

Нагадаємо також, вчені з’ясували, що більшість біопластику та рослинних матеріалів містять токсичні хімічні речовини, а продукти на основі целюлози та крохмалю викликають найсильнішу токсичність.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram