Новини
17 Лютого 2020
1 157

$50 мільярдів інвестицій: Мінекономіки презентувало стратегію економічного зростання

Залучення інвестицій планується не тільки в основні засоби й технології, а й в людський капітал

Уряд планує за п’ять років збільшити ВВП України на 40%, створити понад 1 млн робочих місць і залучити $50 млрд прямих іноземних інвестицій.

Про це повідомив міністр економіки Тимофій Милованов під час презентації урядової програми “Економічна стратегія: зростання через інвестиції”.

“Саме інвестиції є наріжним каменем цієї стратегії. Інвестиції — це нові робочі місця, а робота — це можливість для українців заробляти та жити краще. Ми працюємо, щоб допомогти людям знайти легальну роботу із білою зарплатою, а якщо людина хоче працювати на себе та мати власний бізнес — створити умови для його успішного ведення”, – наголосив міністр.

Ступінь зносу підприємств України доходить до 60%, тоді як в сусідній Словаччині — 35%, підкреслює міністр. Мінекономіки прагне до залучення інвестицій не тільки в основні засоби й технології, а й в людський капітал.

Для нарощування інвестицій уряд хоче спрямувати зусилля на:

• створення ефективних ринків (землі, капіталу, праці, університетів і медичних установ, залізничних перевезень та енергетики);

• державні інвестиції в інфраструктуру (дороги, розширення доступу залізниці до портів, електрифікація залізниці, річковий транспорт);

• залучення приватних інвесторів в інфраструктурні проекти та концесії, а також приватизацію (уряд планує через Фонд державного майна продати більше 300 об’єктів малої приватизації та 5 великих підприємств.);

• розвиток індустріальних парків, які принесуть $5 млрд інвестицій і 50 -100 тис. робочих місць;

• стимулювання банківського кредитування (підтримка мікро та малого бізнесу через програму Доступні кредити 5-7-9%, система страхування експортної діяльності, програми запуску іпотечного кредитування);

• посилення верховенства права, створення комерційного арбітражу.

• податкову реформу — зниження податків на інвестиції, активності та праця шляхом додаткового навантаження на негативні ефекти (забруднення, алкоголь, тютюн) і активи.

Також, під час презентації Тимофій Милованов розповів, що державні банки за програмою “Доступні кредити 5-7-9%” за два останні тижні видали кредитів на 27 млн грн.

“Незабаром ми очікуємо, що приватні банки до цієї програми приєднаються”, — додав міністр.

Нагадаємо, Господарський суд Києва постановою від 6 лютого задовольнив клопотання Фонду державного майна України, скасувавши заходи забезпечення позову, якими була заблокована приватизація ПАТ “Центренерго”.

Також, Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 15 січня, затвердив перелік стратегічних підприємств, які не підлягають приватизації. Даний документ має розглянути й схвалити Верховна Рада України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram