Мiста
20 Листопада 2021
2 700

5 міст, які можуть сховатися під водою вже до 2030 року

Зміна клімату чинить на сучасний світ дедалі більший вплив

Експерти американської некомерційної організації Climate Central створили карту світу, яка показує динаміку затоплення суші. Танення льодовиків та інші фактори призводять до зростання рівня Світового океану, і прибережні міста знаходяться у зоні серйозного ризику.

Модель заснована на поточних тенденціях та враховує лише підйом рівня моря. Повені та інші екстремальні стихійні лиха у цьому аналізі не розглядалися.

Фахівці зазначають, що до 2030 року багато що може змінитися: людство має час побудувати захист від повеней, адаптувати міста і на рівні урядів вжити заходів, спрямованих на уповільнення глобального потепління. Але якщо цих заходів буде мало, багато населених пунктів стануть непридатними для життя.

На карту нанесені позначки у всьому світі, і ось п’ять найуразливіших:

Амстердам

Разом із Роттердамом і Гаагою місто знаходиться в Нідерландах: сама назва країни вказує на її розташування в низині. І хоча голландці протягом століть вміли боротися з повенями — модель показує, що найближчими роками ці кроки мають бути посилені.

Басра

Головне портове місто Іраку Басра розташоване на річці Шатт-ель-Араб, що впадає в Перську затоку. Через складну мережу каналів і струмків, а також заболоченість ґрунту, Басра ризикує бути затопленою морем. На додачу Басра страждає від супутньої проблеми: спекотний клімат стає причиною антисанітарних обставин, і водою передаються небезпечні інфекційні захворювання. Тому тут повені завдають дедалі більших збитків, ніж в інших містах на планеті.

Новий Орлеан

Новий Орлеан розташований на річці Міссісіпі. З одного боку він омивається водами Мексиканської затоки, з іншого — озером Пончартрейн. Більшість його території знаходиться нижче рівня моря, і вона захищена дамбами, а також помповими станціями, що відкачують надлишки води.

Проте внаслідок удару “Катріни” у 2005 році дамби не впоралися з натиском і виявилися прорваними у 53 місцях; 80% міста пішло під воду. З того часу захисна система модифікується та зміцнюється, але ризик для Нового Орлеана залишається високим.

Венеція

Венеція відповідає відразу на два виклики: на фоні підйому рівня моря саме місто опускається приблизно на 2 мм щороку. Як і в Новому Орлеані, у Венеції є система захисту від повеней, але з посиленням кліматичної кризи її буде складніше та дорожче підтримувати.

Хошимін

У Хошимін вже зараз від повеней страждають його східні райони, побудовані на заболоченому ґрунті. До 2030 року загрозам буде піддано все місто, і на фоні підйому рівня води в дельті Меконгу проблему погіршать тропічні шторми.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram