Новини
29 Жовтня 2019
1 143

4G і 5G бути: Мобільні оператори підписали меморандум щодо покриття всієї країни інтернетом

Київстар, що має найбільшу частину спектру, погодився, але за певних умов

Київстар, Vodafone, lifecell та Інтертелеком під час інвестиційного форуму у Маріуполі підписали з Кабміном загальний меморандум щодо покриття максимально всіх територій України мережами 4G і 5G, повідомляє Liga.net.

Як зазначив прем’єр-міністр Олексій Гончарук, з моменту підписання розпочнеться тотальна цифрова версія України.

Передісторія: У липні цього року Володимир Зеленський розпорядився видати 4G-ліцензії на діапазон 800-900 МГц і забезпечити села якісним мобільним інтернетом вже до кінця цього року.

Через декілька місяців НКРЗІ запропонувала перерозподілити між операторами мобільного зв’язку радіочастоти в діапазоні 800-900 МГц.

“Частоти в діапазоні 900 МГц дозволяють покривати швидкісним інтернетом великі площі, саме таким шляхом оператори повинні забезпечити 4G для більш ніж 90% території України”, – пише видання.

Що перешкоджало: Для забезпечення широкого покриття 4G (LTE), великі оператори – “Київстар”, Vodafone, lifecell й “Інтертелеком” – повинні були обмінятися ефірними слотами в діапазоні 900 МГц.

• Проте значна частина необхідного спектра виявилася у власності “Київстару”. “Так що зробити рівноцінний обмін було б проблематично”, – пише видання.

• На початку цього місяця президент “Київстару” Олександр Комаров зазначив, що думки операторів щодо переділу частот розійшлися. І натякнув, якщо навіть консенсус з іншими операторами в діапазоні 900 МГц знайдений не буде, у компанії достатньо спектра в 1800 МГц, на які вже отримано LTE-ліцензія.

“Так, велика мережа в цьому діапазоні коштуватиме значно дорожче, проте без оглядок на ринок”, – такою була реакція на пропозицію нерівноцінного обміну між “Київстаром” й “Інтертелекомом”.

• Найбільший оператор не хотів працювати на частини частот CDMA-оператора, який він отримає в ході обміну.  Водночас Олександр Комаров відкрито натякав, що на ринку немає місця чотирьом гравцям.

Змінили думку: На днях стало відомо, що “Київстар” все ж погодився з планом влади передати частоти, якщо з боку НКРЗІ буде виконаний ряд умов. Мова йде про:

– розробку та затвердження зміни до нормативно-правових актів,  де зафіксовано порядок виявлення радіозавад для різних технологій та механізми їх усунення за рахунок оператора, що створює такі завади;

– вивільнення діапазону  878,52 МГц (CDMA band 5) від технології CDMA протягом одного року та подальшого повного припинення використання цієї радіотехнології для гармонізації з Європейськими нормами;

– визначення поняття “коефіцієнт придатності радіочастотного ресурсу” на законодавчому рівні, що дасть можливість оцінювати реальну місткість ресурсу задля врахування навантаження на мережу.

Загалом меморандум передбачає:

– перерозподіл частоти в діапазоні 900 МГц згідно з указом Володимира Зеленського;

– вивільнення додаткових частоти, що придатні для впровадження 4G і 5G;

– забезпечення рівня умов користування доступними та звільненими частотами;

– розробку та затвердження правил взаємодії між операторами для уникнення радіоперешкод;

– встановлення плати за частоти в залежності від придатності спектра;

– встановлення механізму спільного використання та передачі права користування частотами на комерційній основі;

– впровадження технологічної нейтральності в діапазонах 900 МГц, 1800 МГц, 2100 МГц і 2600 МГц;

– забезпечення передбачуваного податкового регулювання для операторів;

– забезпечення доступу до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телеком-мереж;

– врахування вже сплачених операторами коштів за чинної ліцензії при встановленні плати за їх переоформлення;

– проведення дослідження, яке встановить рівень реального інтернет-покриття в Україні.

Згідно з планом розділу частот НКРЗІ, 10,7 МГц діапазону дістанеться “Київстару”, 7,9 МГц – Vodafone, 5,7 МГц – lifecell і 10 МГц – “Інтертелекому”.

“Оператори повинні будуть подати заявку в АМКУ, який має схвалити їх скоординовані дії, щоб потім комітет не сказав, що це змова”, – йдеться у повідомленні.

Якщо все відбудеться без затримок, вже у березні 2020 року оператори матимуть 4G ліцензії на отримані частоти та зможуть на них працювати. “Таким чином, забезпечити села якісним мобільним інтернетом вже до кінця цього року все-таки не вийде”, – зазначає видання.

Раніше Investory News писали, що за останні три роки мобільні оператори на розвиток інфраструктури, 3G і 4G витратили 57 млрд грн.

Крім того, ще у березні у Київстар розповіли про плани інвестувати у розвиток 4G 3 млрд грн щорічно.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram