Новини
7 Грудня 2021
641

45% українців під час онлайн-шопінгу стикалися зі спробами бути обманутими шахраями

Така кількість відповідає показникам активності кіберзлодіїв у країнах ЄС

З 2020 року кількість українців, що стикнулися з шахрайством під час будь-якого шопінгу в інтернеті, зросла з 22% до 45%, “обійшовши” мешканців Болгарії та Португалії, де показник становить 40%. Про це йдеться у в опитуванні щодо безпеки в інтернеті, проведеному серед 100 тис. респондентів компанією OLX Україна спільно з колегами OLX Group з чотирьох країн.

“Попри це в Україні не найвищі показники з кібершахрайства. У Польщі з фішингом стикнулися 50% користувачів, а в Румунії — 60%”, — йдеться у повідомленні.

Найбільш обізнаними про шахрайство з фейковими сайтами (фішинг проти покупців та продавців) виявилися жителі Румунії — 79%. В Україні ж цей показник становить 48%, а в Польщі — 54%.

“76% українців (агреговані дані за кількістю офіційних звернень продавців та покупців в Службу підтримки OLX Україна, — Ред.), які зіштовхнулися з фішингом 2021 року, не втратили гроші завдяки уважності, знанням правил та вчасному зверненню до служби підтримки сайту”, — наголошується у дослідженні.

Додається, що 2020 року ця цифра була менша на 14 відсоткових пунктів (62% не втратили гроші).

Якщо порівнювати з аналогічним опитуванням OLX минулого року, то серед наших громадян значно скоротилася частка українців, які звернуться до поліції. Однак після зустрічі з шахраєм представники перелічених країн ЄС та України поводяться однаково: більшість намагатиметься розв’язати проблему самостійно, а до поліції чи місцевої влади звертатиметься тільки кожний десятий.

Цікаво, що й жителям Польщі, й українцям у переважній більшості випадків сторонні посилання на шкідливі сайти надходили у месенджери:

• У Польщі 83% опитаних отримували шкідливі посилання у WhatsApp, натомість в Україні — це був Viber і також — 83% від усіх атак.

• Фішингове посилання отримали через SMS тільки 6% респондентів в Україні та 18% — з Польщі.

• За допомогою спам-розсилки через пошту атакували 2% опитаних в Україні та 10% — в Польщі.

59% користувачів з Румунії, Португалії та Болгарії відповіли, що припинили розмову, отримавши фішингове посилання. Натомість у Польщі респонденти знають, що не варто повідомляти стороннім особам платіжні дані (79%) та відкривати посилання від малознайомих людей (75%), а спілкуватися варто тільки в межах OLX (69%).

Як зазначив Віктор Нобіуз, керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна, загалом, за даними Всесвітнього економічного форуму, кіберзагрози вже увійшли до п’яти головних ризиків для світової економіки. Низький рівень довіри та відносно невелика кількість звернень до поліції як у ЄС, так і в Україні створюють широкий простір для шахрайських дій.

“Наразі вже 40% українців знають, що надіслані посилання від малознайомих людей можуть бути шахрайською атакою, тому не відкривають їх і не обговорюють фінансові питання в месенджерах. 15% користувачів дізналися про це завдяки нашому освітньому сайту Онлайн[за]хист. Водночас у Польщі такі знання мають 75% користувачів, і українцям точно є до чого прагнути в плані особистої кіберграмотності”, — розповів він.

Раніше Investory News писали, що згідно з останнім дослідженням CBR, минулого року 35% опитаних українців стикалися зі зловмисниками під час покупок в інтернеті, а за даними Асоціації ЕМА за допомогою соцінженерії інтернет-шахраї “заробили” 252 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram