Новини
23 Серпня 2019
904

3D-серце: Стартап Spectroplast залучив $1,5 млн на розробку силіконових органів

В компанії планують отримані кошти витратити на подальшу розробку та розширення штату 

Швейцарський стартап Spectroplast залучив $1,5 млн від AM Ventures Holding на розробку 3D-друку трансплантантів в медицині з використанням силікону, повідомляє TechCrunch.

Силікон не надто біореактівний і може бути перетворений практично в будь-яку форму, зберігаючи при цьому міцність і гнучкість трансплантатів. Але для цього зазвичай використовується лиття під тиском, воно відмінно підходить для масового виробництва безлічі однакових виробів, але це не так добре, коли потрібна нестандартна робота.

Розробники Мануель Шаффнер і Петро Стефанов з ETH Zurich стверджують, що, наприклад, серця багато в чому схожі, але деталі різняться, і якщо потрібно замінити клапан, то необхідне індивідуальне замовлення.

“Запасні клапани, які використовуються в даний час, мають круглу форму, але не зовсім відповідають формі аорти, яка різна для кожного пацієнта. До того ж, трансплантат може бути виготовлений із суміші матеріалів, деякі з яких організм може не прийняти”, – зазначив Мануель Шаффнер.

Але за допомогою точного МРТ дослідники можуть створити цифрову модель розглянутого серця і, використовуючи свою запатентовану техніку 3D-друку, створити клапан, точно підібраний для нього, всього за пару годин.

На фото: силіконовий серцевий клапан надрукуваний спеціалістами Spectroplast

Хоча розробники й створили ці клапани, а також провели деяке початкове тестування, установка його може статися через кілька років, оскільки для остаточного тестування потрібно десятиліття.

Найвідоміше хірургічне застосуванням силікону: збільшення грудей. Однак, Spectroplast планує працювати з жінками, які перенесли мастектомію і хотіли б мати протез молочної залози, який би ідеально відповідав іншому.

Ще одна можливість стартапу у застосуванні 3D-друку – індивідуальний слуховий апарат, кінець протезної ноги або будь-яка інша форма реконструктивної хірургії.

На сьогодні у компанії Spectroplast вже є близько 200 клієнтів. Основним обмеженням є швидкість, з якою продукти можуть бути надруковані, цей процес повинен контролюватися співробітниками, які працюють позмінно.

Нагадаємо, група дослідників з Тель-Авівського університету надрукували 3D-серце, яке було сконструйовано з використанням власних клітин пацієнта і його біологічних матеріалів. До цих пір вчені успішно друкували тільки прості тканини без кровоносних судин.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram