Новини
22 Лютого 2021
798

$3 мільярди на Велике будівництво: “Укравтодор” створить акціонерне товариство

Фінансова установа зможе формувати статутний капітал через випуск інфраструктурних облігацій

Державне агентство автомобільних доріг (“Укравтодор”) планує створити у своїй структурі державне акціонерне товариство зі стартовим капіталом майже $3 млрд, повідомляє прес-служба агентства.

Наразі дорожня інфраструктура України відстає від рівня країн ЄС удвічі. У 2020 році завдяки програмі “Велике будівництво” вдалося оновити 17% основної мережі доріг, ще 20% буде оновлено у 2021 році.

Голова “Укравтодору” Олександр Кубраков повідомляє, що Державний дорожній фонд не забезпечує у повному обсязі потребу фінансування для оновлення, нового будівництва та утримання мережі доріг. Серед доступних джерел додаткового фінансування — впровадження плати за проїзд для транзитних вантажівок, державно-приватні партнерства, кредитні кошти під державні гарантії.

Великі проєкти потребують дешевих довгострокових кредитів, які в Україні поки що відсутні.

За результатом попередніх консультацій з Урядом, Офісом Президента і профільними комітетами Верховної Ради України було обрано механізм довгострокового фінансування під інфраструктурні облігації.

Для управління інвестиціями створюється державний фонд — акціонерне товариство (АТ) у структурі “Укравтодору”. Ця фінансова установа зможе формувати статутний капітал через випуск інфраструктурних облігацій, створювати спільні підприємства та залучати інституційних інвесторів.

Інституційними інвесторами можуть бути суверенні фонди або міжнародні фінансові установи. При цьому у проєктах Фонду забезпечується можливість вибору юрисдикції, а його рейтинг може стати вищим за суверенний.

“Укравтодор” ставить перед собою завдання перевести АТ під юрисдикцію Міжнародного інвестиційного арбітражу, забезпечити корпоративне управління та запровадити антикорупційні запобіжники, які розробляються в межах спільного проєкту “Укравтодору” та ЄБРР.

Такий фонд забезпечить прозоріше та ефективніше управління інвестиційними проєктами країни. Фонд “Великого будівництва” в Україні дозволить залучати довгострокове фінансування як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках.

Нагадаємо, Держказначейство відзвітувало про підсумки інвестицій, які Кабмін торік надав “Укравтодору” на 23,5 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram