Новини
18 Липня 2021
733

25 мегаполісів світу несуть відповідальність за 52% викидів парникових газів

І не лише міста в економічно відсталих країнах, але й в найрозвиненіших

Команда китайських вчених розглянула обсяги викиду парникових газів під незвичайним кутом: дані були розсортовані по найбільш “продуктивних місцях”. Виявилося, що на міста припадає понад 70% від усіх викидів — і це при тому, що такі населені пункти займають лише 2% площі Землі.

Фахівці вивчили інформацію пщодо 167 міст із 53 країн у Північній та Південній Америці, Європі, Азії, Африці та Океанії. Незалежно від того, на якій стадії економічного розвитку знаходиться та чи інша держава — масивні викиди були зафіксовані всюди. 25 найбільших мегаполісів виробляють 52% від загальносвітового обсягу: серед них Стамбул, Шанхай і Токіо.

При цьому в Китаї працює безліч підприємств, перенаправлених сюди з Європи: прагнучи очистити своє екологічне середовище, ці країни переносять шкідливі виробництва в “третій світ”. Однак це не впливає на загальне благо планети й не допомагає їм самим: в Європі, США та Австралії викиди все одно були вище, ніж в більшості країн, що розвиваються.

Дослідники також виявили ряд найважливіших джерел викидів парникових газів. У Північній Америці та Європі спалювання палива для того, щоб забезпечити енергією житлові та комерційні будівлі, забезпечує від 60 до 80% загального обсягу. В однієї третини міст понад 30% припадає на автомобілі. А ось інші види транспорту: залізничний, водний і авіаційний — в сукупності дають менш як 15%.

Рівні збільшення і зменшення викидів час від часу змінювалися. У 30 містах було зафіксовано скорочення в період з 2012 до 2016 року; лідерами є Осло, Х’юстон, Сіетл і Богота. В першу четвірку міст з найбільшим зростанням виробництва парникових газів увійшли Ріо-де-Жанейро, Куритиба, Йоганнесбург і Венеція.

113 з-поміж розглянутих 167 міст мали на меті скорочення викидів, а 40 запланували вуглецеву нейтральність. Але результати дослідження показали, що всі вони далекі від вирішення завдань, поставлених Паризької угоди.

Як писали раніше Investory News, ухвалений євродепутатами Європейський кліматичний закон збільшує мету ЄС щодо зниження викидів до 2030 року з 40% до мінімум 55% і на законодавчому рівні вводить зобов’язання досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Нагадаємо, у червні Єврокомісія оголосила, що створить 11 промислових партнерств для розв’язання проблем клімату. Обсяг фінансування запланованого проєкту становитиме €22 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram