Країна
16 Серпня 2021
2 159

2021 рік: Головною подією першого півріччя став ринок землі

На міжнародній арені рік став проривом для подій у космічній галузі. Україна не залишилася поза увагою. У проєкті 30 кроків до Незалежності: 1991–2021 роки згадуємо про ключові події 2021-го

За результатами січня — червня 2021 року очікується зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України на 1%. Національний банк України (НБУ) очікує підвищення облікової ставки з 8% до 8,5% у 2021-му та зниження її до 6,5% до кінця 2022-го.

Станом на 1 серпня 2021 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $28 951,1 млн. У липні вони зросли на 2,1% насамперед завдяки тому, що уряд дорозмістив єврооблігації, а Національний банк купив валюту на міжбанківському валютному ринку.

За перше півріччя платоспроможні банки отримали 30,1 млрд грн чистого прибутку, що на 26% більше, ніж в аналогічний період 2020-го — 23,8 млрд грн. Рентабельність капіталу сектора зросла до 29% проти 23% у першому півріччі 2020 року.

У другому кварталі 2021 року фінансовий результат банків становив 19,1 млрд грн. Це у 2,5 раза більше, якщо порівняти з другим кварталом 2020-го. Значною мірою цьому сприяло зменшення відрахувань до резервів: за перше півріччя вони знизилися загалом на близько 70% р/р, відрахування в резерви під кредити — на понад 40% р/р та повернулися до докризового рівня.

Банки швидко адаптувалися до роботи в умовах карантинних обмежень, зберегли високу операційну ефективність, суттєво збільшили чисті відсоткові та комісійні доходи проти кризового 2020 року.

Чисті відсоткові та комісійні доходи зростали темпами близько 30% у річному вимірі завдяки здешевленню вартості ресурсів, відновленню споживчого кредитування та зростанню обсягів безготівкових операцій з населенням.

Загалом операційні доходи банків за шість місяців 2021 року зменшилися на 2%, витрати зросли на 12%. Основна причина зниження доходів — переоцінка індексованих цінних паперів, яка 2020-го збільшувала прибуток, а 2021-го — зменшувала. Отримані доходи із запасом покривають операційні витрати й відрахування в резерви під кредитні ризики.

Станом на 1 липня 2021 року із 73 платоспроможних фінансових установ 63 фінустанови були прибутковими та отримали чистий прибуток 30,3 млрд грн, що перекрило збитки 10 банків на загальну суму 0,2 млрд грн.

Світові та вітчизняні політичні тригери

1 січня — Велика Британія офіційно припинила членство в Євросоюзі, завершивши процес, відомий як Брекзит, що розпочався у січні 2020 року.

На фото: Під час бунту 6 січня/Jose Luis Magana/AP

6 січня — сотні прихильників президента Дональда Трампа після мітингу “Врятувати Америку” на його підтримку ввірвалися в будівлю Капітолію в той час, коли там проходило спеціальне спільне засідання обох палат Конгресу США з питання підрахунку й затвердження голосів колегії виборників на виборах президента та віцепрезидента Сполучених Штатів. Після кількох годин заворушень поліція звільнила будівлю Капітолію від протестувальників. Спецзасідання відновилося, і конгресмени затвердили перемогу на виборах президента кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

7 січня — найбагатшою людиною на планеті став бізнесмен Ілон Маск, співвласник компаній Tesla, SpaceX, SolarCity, статки якого перевищили $185 млрд.

20 січня — у Вашингтоні відбулась інавгурація 46-го президента США Джозефа Байдена. Уперше за понад півтора століття на інавгурації не був присутній його попередник.

18 лютого — після близько семи місяців польоту на поверхню Марса в кратері Єзеро за допомогою парашута успішно здійснив посадку планетохід Perseverance (“Наполегливість”), оснащений гелікоптером Ingenuity. Він призначений для збору зразків породи в межах програми NASA “Марс-2020”, які заплановано відправити на Землю не раніше ніж 2026 року.

15 травня — китайський марсохід “Чжуронг” здійснив успішну посадку на Марсі. КНР стала другою країною після США, яка має змогу досліджувати цю планету безпосередньо.

11 червня — Євро-2020. Матч-відкриття — у Римі, фінал — у Лондоні. Україна пройшла до чверть фіналу та в матчі з Англією програла з рахунком 0:4.

11 липня — британець Річард Бренсон разом із трьома працівниками його компанії Virgin Galactic на кораблі Unity власного виробництва, який підняли в небо за допомогою спеціального літака, здійснив перший туристичний політ у космос. Місія тривала близько години, протягом якої вдалося досягнути пікової висоти 86,1 км.

20 липня — засновник Amazon Джефф Безос разом із братом Марком Безосом, 82-річною американською льотчицею Воллі Фанк і 18-річним нідерландцем Олівером Деймі вдало полетів у космос на кораблі своєї ж компанії Blue Origin. 18-метрова повністю автоматизована ракета New Shepard піднялася на висоту понад 100 км від поверхні Землі. Після того капсула з екіпажем відокремилася від ракети, екіпаж відчув невагомість протягом кількох хвилин. На восьмій хвилині ракета повторного використання приземлилася на стартовому майданчику, а капсула з екіпажем повернулася на Землю на парашуті.

23 липня — церемонія відкриття в Токіо Олімпіади-2020. Українські спортсмени завоювали загалом 19 медалей: 1 золоту, 6 срібних і 12 бронзових. Цього разу збірна України посіла в загальному медальному заліку 44-ту позицію.

Промисловість

Зростання обсягів виробництва в промисловості сповільнилося з 5,4% р/р у травні до 1,1% р/р у червні. Сповільнення зумовлене тим, що в промисловості майже припинився статистичний ефект низької бази порівняння (тимчасовий “коронавірусний” провал виробництва навесні 2020 року хоч і був глибоким, проте для більшості галузей тривав два — три місяці).

За підсумками I півріччя 2021 року, українська промисловість зросла на 2,1%. Найслабший результат за цей період має харчова промисловість (спад на 10,1%), що спричинено зменшенням врожаю олійних культур 2020 року.

В Україні, за підсумками липня 2021-го, збільшився обсяг автовиробництва. Лише за сім місяців з початку року в Україні виготовлено 5247 одиниць автотранспортних засобів, що у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період 2020-го. Легкових автомобілів — 4847 (+ 172%), комерційних — 19 (+ 32%), автобусів — 381 (+ 23%).

Також Україна планує запустити в космос сім супутників у межах реалізації нової космічної програми, розрахованої на 2021–2025 роки. “Січ-2-30” стане першим з цього угруповання. Усі супутники будуть орієнтовані на дистанційне зондування Землі, тобто фотографування поверхні Землі з космосу. Водночас робота супутників спрямована, зокрема, на виконання оборонних та економічних цілей.

Земля на продаж

З 1 липня 2021 року в Україні запустили ринок землі. На першому етапі реформи купувати та продавати земельні ділянки зможуть лише громадяни України, одна фізична особа матиме в розпорядженні не більше ніж 100 га. Право купувати землю сільгосппризначення 1 січня 2024 року дістануть юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, водночас кінцевий бенефіціар одного або кількох юросіб зможе консолідувати через них сукупно не більше ніж 10 тис. га.

Наразі закон забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям можна розв’язувати тільки на загальнонаціональному референдумі. Крім того, купувати землю заборонено членам терористичних організацій і представникам країни-агресора.

Учасникам угоди з купівлі земельної ділянки треба оплатити 5% податку на доходи фізичних осіб і 1,5% військового збору. Податки та збори розраховуватимуться від зазначеної в договорі купівлі-продажу вартості ділянки, яка не може бути нижчою за її НДО, розрахованої уповноваженим органом.

Переважне право купувати земельну ділянку сільськогосподарського призначення мають орендарі цієї ділянки, а також особи, у яких є спецдозвіл на видобуток копалин загальнодержавного значення, якщо ці надра містяться на вказаній земельній ділянці.

Експорт

За шість місяців 2021 року для українських виробників молока й молочних продуктів відкрилися ринки Японії, Лівії, Аргентини та Лівану. Вітчизняні виробники дістали змогу постачати в Ефіопію яйця, у Сербію — тваринний білок, в ОАЕ — велику рогату худобу. Ринок Литви тепер відкритий для експорту арахнідів (комах, що використовуються для захисту сільськогосподарських культур).

Крім того, 63 товарні позиції в 11 державах і міжнародних економічних організаціях переузгоджено. Ідеться насамперед про країни СНД, з якими з 13 квітня 2021 року діють нові правила торгівлі через припинення дії Угоди про співробітництво в галузі ветеринарії, підписаної ще 1993 року. Також через зміни умов торгівлі переузгоджено документи із Сінгапуром і Південною Кореєю.

Найбільш перспективні для експорту сьогодні — країни ЄС, Китай, Сінгапур, Індія, В’єтнам, ПАР та Індонезія.

У січні — липні 2021 року виторг металургійних підприємств України від експорту чорних металів зріс на 66,9% проти аналогічного періоду 2020 року — до $7,55 млрд.

На 60% зріс експорт українських товарів до Євросоюзу. У структурі експорту переважають зернові, олійні культури та масла, зростає експорт ряду інших аграрних і харчових продуктів.

Імпорт. За перші шість місяців 2021 року в Україні вироблено молока на 5,6% менше, ніж за цей самий період торік, натомість зростає імпорт молочної продукції.

Імпорт курятини в I півріччі 2021 року становив 51 тис. т, що на 18% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. У грошовому виразі імпорт курятини становить майже $22 млн. Найбільшими постачальниками стали країни ЄС: Польща, Угорщина, Німеччина.

Імпорт вина у травні 2021 року проти травня 2020 року зріс на 73,2%, або на $7,697 млн до $18,212 млн, експорт — на 59%, або на $0,394 млн до $1,062 млн. Найбільше постачали вина в травні з Італії ($5,752 млн).

Загалом, згідно з інфляційним звітом НБУ, експорт зростатиме 2021-го, а імпорт — протягом 2022–2023 років.

Високий попит на фармацевтичну продукцію та медичне обладнання в умовах подальшої боротьби з пандемією також впливатиме на збільшення показника.

Поточний рахунок платіжного балансу 2021 року повернеться до незначного дефіциту (0,8% ВВП) на тлі подальшої активізації внутрішнього попиту й поступового відновлення міжнародного туризму.

У 2022–2023 роках дефіцит поточного рахунку суттєво розшириться через менш сприятливі умови торгівлі для експортерів аграрної та металургійної продукції, а також зростання споживчого та інвестиційного імпорту в умовах повноцінного відновлення економіки.

30 років. Цьогоріч Україна святкуватиме 30-річчя незалежності. Із цієї нагоди до України вперше потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика. З 16 серпня всі охочі зможуть побачити в Софійському соборі пам’ятку права, що демонструє багатовікову історію української державності.

22 серпня вшанують учасників бойових дій на Донбасі, ветеранів, добровольців, медиків і волонтерів.

Цього самого дня вперше нагороджуватимуть новою державною відзнакою “Національна легенда України”, запровадженою за ініціативою президента. За словами Володимира Зеленського, цієї нагороди будуть удостоєні видатні особистості, які здобули Україні всесвітню славу та визнання.

23 серпня, на День Державного прапора, у географічному центрі країни зведуть монумент єдності України. Там і в усій країні на центральних площах міст одночасно підійматимуть у небо Державний прапор.

Цього ж дня відбудеться перший саміт Кримської платформи. На сьогодні участь у цьому заході вже підтвердили представники США, Великої Британії, Польщі, Туреччини, Франції, Німеччини, країн Балтії та інших держав ЄС, Австралії, Нової Зеландії, Республіки Корея — загалом 29 країн. За результатами саміту заплановане підписання спільної декларації.

Також 23 серпня відбудеться саміт перших леді та джентльменів, покликаний об’єднувати світ навколо пошуку відповідей на складні запитання не лише для України, а й для всієї планети.

24 серпня відбудеться військовий парад, а потім — концерт італійського співака Андреа Бочеллі. Зібрані під час заходу кошти будуть спрямовані на створення центру сучасного мистецтва — музею Івана Марчука.

Завершенням святкової програми стане вечірнє шоу “Незалежність у нашій ДНК. День незалежності країни” в НСК “Олімпійський” у Києві.

На повну реалізацію всіх заходів на честь 30-ї річниці незалежності України заплановано витратити з державного бюджету не менше як 5,4 млрд грн. Крім того, на самі урочистості на День Незалежності виділять близько 100 млн грн.

2020 рік: Удар коронавірусу по економіці України

2019-й рік: В Україні сьомі вибори президента — перемогу здобув шоу-мен Володимир Зеленський

2018 рік: Зростання економіки на 3,3% та рекордний урожай зернових

2017 рік: Угода між Україною та ЄС, безвізова свобода та зростання держборгу

2016 рік: Повернення Савченко та вбивство Шеремета

2015 рік: Нові мінські домовленості та їхній провал під Дебальцевим

2014 рік: Революція гідності, втеча Януковича, новий президент та війна на Донбасі

2013 рік: Україна на порозі чергової політичної кризи — початок Євромайдану

2012 рік: Вибори до Верховної Ради, закон про мову та Євро-2012

2011 рік: Відновлення української економіки, політична нестабільність та ув’язнення Юлії Тимошенко

2010 рік: Обрання 4-го президента України, Харківські угоди й справа проти Тимошенко

2009 рік: Політичні скандали, економічна стагнація та свинячий грип

2008: Початок жорсткої економічної кризи в Україні

2007 рік: Політичний водевіль та позачергові парламентські вибори

2006 рік: Політична криза в Україні, тріумф на чемпіонаті світу з футболу та поява “Льоні Космосуˮ в Києві

2005 рік: Перша в історії України жінка-прем’єр, Євробачення та газовий конфлікт

2004 рік: Помаранчева революція, самогубство Кірпи та перемога на Євробаченні

2003 рік: Конфлікт за Тузлу, наші миротворці в Іраку та революція троянд у Грузії

2002 рік: Скнилівська трагедія, відставка уряду та поява на політичній арені Віктора Януковича

2001 рік: Теракти в США, всеукраїнський перепис населення та візит Іоанна Павла II до України

2000 рік: Рік стабільного економічного зростання 

1999 рік: Завершилося десятиліття економічного падіння — попереду вісім років покращення

1998 рік: Народна автівка Таврія-Нова, російський дефолт і перший крок до ЄС

1997 рік: Україна у космосі та перший ресторан McDonald’s у Києві

1996 рік: Ухвалення Конституції та введення в обіг гривні

1995 рік: Велика приватизація, ОВДП та перші банкрутства банків

1994 рік: Новий президент, фінансова криза, земельні паї та перша газова війна

1993 рік: Протести шахтарів, знецінення валюти та перший мобільний зв’язок

1992 рік: Символи незалежної держави, СНД та початок співпраці з МВФ

1991 рік: Реформа Павлова, розпад Радянського Союзу та крах рубля

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram