Новини
19 Січня 2021
936

2020-й для іспанського туризму став найгіршим роком останні півстоліття

Порівнюючи з 2019-м дохід галузі скоротився на €110 мільярдів 

Минулий рік став найгіршим для туристичної галузі Іспанії останні півстоліття: країну відвідали менше ніж 20 млн іноземних гостей, а доходи сектора знизилися на 75%, повідомляє El Pais.

І нагадує, що у 1969 році Іспанію відвідало майже 21,7 млн ​​іноземних туристів, а у 1968-му — близько 19,2 млн. У кращому випадку показники 2020 року виявляться на тому ж рівні, хоча можуть бути й нижчими — на рівні 17,8 млн, як 1967 року.

Своєю чергою дохід туристичної галузі 2020 року склав €46 млрд, що на €110 млрд менше, ніж роком раніше. Цей показник відповідає рівню 1995 року, хоча через інфляцію реальний прибуток навіть нижчий.

“Туризм Іспанії страждає від найбільшої кризи в історії. Внесок сектора у ВВП знизився з 12,4% 2019 року до трохи більше ніж 4%”, — зазначає міністр промисловості, торгівлі й туризму Іспанії Марія Рейес Марото.

За її словами, галузь гостро потребує фінансової допомоги, оскільки надії на літній сезон-2020 не виправдалися: відновлення виявилося настільки незначним, що ряд компаній та магазинів, ледь відкрившись, знову закрили свої двері.

Серед найбільш постраждалих регіонів — Балеарські острови, оскільки пандемія фактично зруйнувала нічне життя, яким славиться регіон. Протягом цього року закриються 63% нічних закладів. Канарські острови торік відвідало менше ніж 4 млн іноземних гостей — це різке зменшення кількості, у порівнянні з 13 млн роком раніше.

Цього року на островах чекають близько 8 млн туристів, адже як зазначає видання, загальне вакцинування позитивно позначиться на туристичному потоці.

Також постраждав пляжний туризм: порожні шезлонги, безлюдні променади. Більшість готелів закриті й не знають, коли відкриються. Згідно з інформацією El Pais, турпотік на узбережжі Коста-дель-Соль минулого року обвалився на 70%, мандрівники забронювали 7 млн ​​ночей замість 26 млн.

Не краща ситуація і в Каталонії — турпотік минулого року знизився майже на 80%, як і витрати мандрівників. У прибережних містах регіону тисячі людей стали безробітними через відсутність туристів. У Барселоні наразі відкрито 110 готелів — це лише 25% від загальної кількості.

Загалом готельний сектор 2020 року втратив €1,4 млрд — 82% від доходів попередніх років. У короткостроковій перспективі представники турбізнесу Іспанії не чекають покращень. Серед проблем — не тільки пандемія, але й зниження купівельної спроможності населення, “Брексит”, зростальна тенденція до заощадження грошей — замість їх витрати, через які найближчі два роки поїздки на далекі відстані будуть не такими популярними.

Але є й оптимістичні очікування: згідно з дослідженням аналітичного центру Funcas, 2021 року туризм може відновитися на 40%, а через рік — на 80%. Далі ситуація буде покращуватися. Крім того, уряд Іспанії покладається на вакцинацію.

Нагадаємо, зниження експортної виручки від туризму у світі може досягти $1,2 трлн. Детальніше у матеріалі Investory News “Коли закінчиться карантин: Три сценарії розвитку міжнародного туризму після пандемії”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram