Бiзнес
16 Грудня 2019
1 450

2019-й у скандалах: Зниклі власники ресторанів, інвестори без квартир та обурлива реклама

Цього року в українському бізнес-просторі розгорілося кілька резонансних історій і деякі з них ще не закінчилися

2019 рік був багатим на здебільшого політичні скандали. Проте й бізнес встиг відзначитися кількома гучними історіями. Деякі з них спалахнули та швидко закінчилися, а деякі тягнуться місяцями і навіть не наближаються до фіналу. Пропонуємо згадати, як все було.

Лютий: Delfast та обвинувачення у плагіаті

Наприкінці лютого один з українських телеканалів випустив сюжет у якому засновника стартапу Delfast, що випускає електровелосипеди, Данила Тонкопія, звинувачували у тому, що той вкрав ідею свого продукту. Крім Тонкопія у сюжеті фігурував екс-партнер компанії, засновник конкуруючого бренду електробайків E-Kross Павло Рудакевич.

Тоді далі звинувачень та пояснень позицій обох сторін справа не зайшла, але вже у серпні Delfast отримав офіційну претензію від Павла Рудакевича. Той вимагав припинити порушувати його права інтелектуальної власності на промислові зразки, зокрема, йдеться про рами для електровелосипедів. За його словами, Тонкопій начебто не винаходив свій пристрій, та й ідея належить не йому. У свою чергу засновник Delfast спростовував всі обвинувачення, у тому числі і в публічному просторі. До судового розгляду справа не дійшла.

Березень: Гучне та незвично публічне звільнення топменеджера МХП

Олексій Сергієнко, екс-агроном МХП

У березні холдинг “Миронівський Хлібопродукт” оголосив про звільнення одного зі своїх топменеджерів, що стало доволі рідкісним явищем для українського корпоративного світу, адже вітчизняні компанії не часто виносять подібні інциденти у публічний простір. Мова йде про головного агронома компанії Олексія Сергієнка, якого звинуватили у фінансових махінаціях. Згідно з повідомленням МХП, його звільнили через неправомірні дії, які спровокували фінансові та репутаційні збитки.Згодом стало відомо, що службове розслідування дій головного агронома проходило з використанням поліграфа. Повідомлення про його звільнення надіслали не лише у ЗМІ, а й до великих кадрових агенцій. Загалом, у МХП стверджують, що збитки від дій Сергієнка можуть досягати $116 тис.

Квітень: Конфлікт Ferrexpo з Deloitte та падіння акцій

Костянтин Жеваго, власник Ferrexpo

Наприкінці квітня британська Ferrexpo, що контролює Полтавський та Єристівський ГОКи, потрапила у скандал через відмову Deloitte продовжувати роботу у якості аудитора компанії. Внаслідок цього рішення акції Ferrexpo на Лондонській фондовій біржі здешевшали з 250 до 191 пенса за акцію, а її капіталізація за півдня зменшилася на $500 млн.

Щоправда, після того як компанія випустила розширену заяву про причини рішення Deloitte, а також про відмову двох невиконавчих директорів балотуватися на наступний термін до ради директорів, ціна акцій підвищилася на 9,6%. За даними ЗМІ, конфлікт з аудитором виник через імовірні зв’язки генерального директора і найбільшого акціонера Ferrexpo Костянтина Жеваго з благодійним фондом Blooming Land. Водночас у заяві групи йдеться, що пожертви на користь Blooming Land припинилися у травні 2018 року.

Зазначимо, що у жовтні 2019 року Костянтин Жеваго заявив, що з власної ініціативи залишає пост генерального директора Ferrexpo, а вже у грудні суд дозволив арештувати його за кордоном через підозру у відмиванні грошей і розкраданні 2,5 млрд грн банку “Фінанси та кредит”.

Червень: Обвинувачення інвесторів та суди PassivDom

Максим Гербут, засновник PassivDom

У червні Максим Гербут, засновник та власник стартапу PassivDom, що розробляє автономні будинки, зробив гучну заяву про ситуацію всередині компанії та її стосунки зі співробітниками та інвесторами. Зокрема, стартапер опублікував колонку в одному з онлайн-видань та кілька постів у Facebook. У них він звинувачував інвесторів у спробах привласнити частину його компанії. Також стало відомо про конфлікт між засновником PassivDom та експрацівником стартапу Андрієм Стецовським, який у 2017-2018 роках був директором з розвитку компанії та звинувачував колишнього роботодавця у незаконному звільненні та невиплаті частини заробітної плати.

Ситуація набула розголосу, згодом з’явилася низка розслідувань від кількох медіа. У тому числі стало відомо про дві судових справи, у яких фігурує PassivDom. Йдеться про позов компанії Beqa Lagoon Support Services Олександра Ільницького, що інвестувала у стартап, який розглядає американський суд. Також компанія фігурувала у справі по обвинуваченню у незаконному звільненню, яку розглядав суд у Києві.

У жовтні Дніпровський суд Києва прийняв рішення на користь PassivDom. Претензії позивача, Андрія Стецовського, було відхилено з вимогою виплатити відповідачеві компенсацію за судові видатки. Судовий процес у США триває.

Між тим, у жовтні стартап провів ребрендинг, змінивши назву на Haus.me. Проте в Україні компанія продовжить працювати під брендом PassivDom.

Липень: Штраф для “Цитрусу”

Один із найбільших ритейлерів електроніки часто запускає провокативні рекламні кампанії. І у липні цього року компанія отримала штраф за одну з них.

Раніше на один з креативів “Цитрусу” у Держспоживслужбу поскаржилися активісти організації “Гармонія рівних”. На їх думку у рекламних матеріалах були ознаки об’єктивізації жінок, трансляція гендерних стереотипів тощо. А служба у свою чергу подала позов до суду.

Після розгляду справи суд виніс рішення про порушення “Закону України “Про рекламу” та оштрафував власника бренду “Цитрус” на 6,8 тис. грн.

Жовтень: Власник Vegano Hooligano зник, закривши бізнес

Рудольф Краєвский, засновник Vegano Hooligano

Мережа веганських ресторанів Vegano Hooligano, заснована у 2016 році, припинила існування у жовтні 2019-го. Як стало відомо, засновник компанії Рудольф Краєвский закрив усі заклади, видалив корпоративні і персональну сторінку у Facebook та зник. За деякий час у мережі з’явилися численні заяви ексспівробітників ресторанів, що звинувачували бізнесмена у шахрайстві та вимагали виплатити борги по заробітній платі.

При цьому, напередодні інциденту на сайті мережі опублікували повідомлення, що закриття має бути тимчасовим. Начебто Vegano Hooligano повинні були відкрити під новою назвою після розв’язання фінансових проблем. Проте натомість власник припинив публічну активність та зник.

Листопад: Провокативна реклама “П.Пельмені”

У листопаді користувачі соціальних мереж активно розкритикували рекламну кампанію київського ресторану “П.Пельмені”. Заклад опублікував у своєму акаунті у Instagram серію постів, які отримали шквал негативних коментарів. Менеджмент закладу звинувачували у сексизмі та об’єктивізації, пропаганді домашнього насилля та наркотиків. Один з постів, з підписом “Б’є — значить любить?” за порушення правил сервісу видалив Instagram, однак згодом замість нього з’явився новий, з аналогічним запитанням.

Ввечері того ж дня на сторінці ресторану опублікували відео, у якому героїня одного з постів говорить, що це були соціальні теми, про які не можна мовчати. Змінилися й підписи під попередніми провокативними дописами. В них йшлося про те, що заклад хотів привернути увагу ЗМІ до проблем домашнього насильства, сексизму та залежності від наркотиків.

Втім, на відміну від “Цитрусу” для “П.Пельмені” ця історія закінчилася лише репутаційними втратами.

Грудень: Черговий фальстарт IKEA

На початку грудня стало відомо, що шведський меблевий гігант IKEA вчергове відтермінував відкриття свого першого магазину в Україні. Вихід на український ринок компанія підтвердила ще у вересні 2017 року. Планувалося, що перший магазин відкриється влітку 2019 року в ТРЦ Ocean Mall в Києві. Але через затримку будівництва ТРЦ запуск перенесли на кінець року. Натомість IKEA відкрило локальний сайт та розпочала пошук персоналу.

Тепер дату відкриття першого офлайнового магазину зсунули на невизначений термін. За даними компанії він з’явиться лише після того, як буде налагоджено онлайн-напрямок, запуск якого запланований на весну 2020 року. Про причини чергової зміни плани у IKEA не повідомляють.

Грудень: 26 заморожених будинків “Укрбуд

Ситуація навколо одного з найбільших київських забудовників “Укрбуд” була неоднозначною ще з літа. Але на початку грудня компанія призупинила будівництво 26 об’єктів у Києві. Потенційно від такого кроку можуть постраждати близько 13 тис. сімей, які ще на початку грудня влаштували акцію протесту біля Офісу президента.

Спершу надходила інформація, що відновити будівництво можуть весною за допомогою компанії-конкурента “Інтергал-Буд”. Хоча останній забудовник ще не підтвердив цю інформацію, і заявляв, що перемовини тривають. Згодом, наміри завершити зведення всіх об’єктів “Укрбуда” підтвердив інший забудовник – “Київміськбуд”.

Наразі відомо про публічний конфлікт між експрезидентом “Укрбуд Девелопмент” Максимом Микитасем, що покинув компанію у вересні, та її нинішнім генеральним директором Олегом Майбородою. Зокрема Микитась звинувачує Майбороду та нового співінвестора девелопера Дмитра Федотенкова у тому, що вони позбавили його контролю над компанією та вивели з неї активи з дохідністю у 4 млрд грн. Водночас Майборода обвинувачує експрезидента у тому, що той сам довів забудовника до плачевного стану.

Зазначимо, що правоохоронні органи підозрюють ексвласника компанії в організації корупційної схеми з нерухомістю для Нацгвардії на 82 млн грн. У жовтні САП просила Антикорупційний суд заарештувати Микитася, пізніше він вийшов з-під арешту під заставу у 5,5 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram