Країна
24 Травня 2021
2 553

2009 рік: Політичні скандали, економічна стагнація та свинячий грип

В історії України цей період був не найлегшим. Майже кожне вітчизняне підприємство відчуло на собі коливання у світовій фінансовій сфері, що позначилося на загальному стані економіки. У проєкті 30 кроків до Незалежності: 1991–2021 роки згадуємо про ключові події 2009-го

У 2009 році економічна криза тільки поглиблювалася. На пострадянському просторі українська економіка падала найбільше. Ситуація загострювалася ще дужче на фоні чвар політичної еліти, оскільки опозиція в усьому звинувачувала владу, президент — уряд, а уряд і парламент — керівництво НБУ.

Рік був складним і через президентські вибори, заплановані на січень 2010-го. До речі, спочатку Верховна Рада України призначила дату проведення 25 жовтня 2009 року, але чинний натоді президент Віктор Ющенко оскаржив її в Конституційному Суді, який визнав рішення протиправним. Тому вибори перепризначили на 17 січня 2010-го.

На посаду глави держави претендувало 18 кандидатів. Проте, попри втому громадян від політиків першого ешелону, жоден альтернативний кандидат не зумів скласти реальної конкуренції Вікторові Януковичу та Юлії Тимошенко.

Загалом українці запам’ятали осінь 2009 року дебатами про найкращі способи боротьби з корупцією, пошуки грошей на підвищення зарплат і пенсій, ефективний захист українців від кризи та грипу. А от питання на кшталт вступу до НАТО чи другої державної мови, які раніше тільки розколювали країну, перестали цікавити політиків.

Політичний 2009-й, на відміну від календарного, завершився аж 17 січня 2010 року, коли стали відомі перші результати президентських виборів. Саме тоді Україна довідалася про перспективи свого подальшого розвитку.

Світові політичні тригери 2009 року

19 січня — Нафтогаз України та Газпром підписали десятирічні угоди про купівлю-продаж і транзит російського газу.

20 січня — у Вашингтоні пройшла інавгурація 44-го президента США Барака Обами.

5 лютого — за викуп $3,2 млн сомалійські пірати звільнили українське судно “Фаїнаˮ, захоплене 25 вересня 2008 року.

1 квітня — Албанія та Хорватія стали членами НАТО.

7 квітня — у Молдові прибічники опозиції розгромили будівлю парламенту та резиденцію президента республіки через незадоволеність оголошеними результатами парламентських виборів.

На фото: заворушення у Молдові

8 травня — у Празі пройшов саміт Європейського Союзу, що дав старт програмі “Східне партнерствоˮ. Підсумкову декларацію підписали Білорусь, Молдова, Грузія, Україна, Вірменія, Азербайджан і всі держави ЄС.

18 травня — на Шри-Ланці закінчилася громадянська війна, яка тривала з 1983 року.

20 травня — донецький “Шахтарˮ першим з українських клубів здобув кубок УЄФА.

11 червня — експерти світової Організації охорони здоров’я оголосили пандемію свинячого грипу від вірусу A/H1N1. Це була перша офіційна пандемія за останні 40 років.

21 червня — за наслідками референдуму, проведеного в листопаді 2008 року, Гренландія проголосила самоврядування.

25 червня — помер Майкл Джексон.

18 серпня — Грузія офіційно перестала бути членом СНД.

10 жовтня — голови МЗС Туреччини та Вірменії підписали в Цюриху документи про нормалізацію двосторонніх відносин, поклавши край майже віковій ворожнечі.

19 листопада — на екстреному саміті співдружності європейських держав у Брюсселі першим президентом Євросоюзу вибрали прем’єр-міністра Бельгії Германа ван Ромпея.

27 листопада — президенти Білорусі, Росії й Казахстану підписали в Мінську пакет документів про створення з 1 січня 2010 року Митного союзу.

1 грудня — у країнах Євросоюзу набрав чинності Лісабонський договір — міжнародна угода, що містить положення про інституційну реформу в Євросоюзі. Підписана на саміті ЄС 13 грудня 2007 року, угода покликана замінити європейську конституцію, ухвалення якої провалилося.

Економічний потенціал

У 2009 році соціально-економічне становище України бажало бути кращим. У грудні індекс промислової продукції, якщо порівнювати з листопадом і аналогічним періодом 2008 року, становив відповідно 102,6% та 107,4%, за весь 2009-й — 78,1%.

Загальне виробництво продукції сільського господарства проти 2008 року зросло всього на 0,1%, зокрема в сільськогосподарських підприємствах — зменшилося на 0,6%, а в господарствах населення — збільшилося на 0,6%. Знизився й обсяг виробництва продукції рослинництва — на 2,4%, в аграрних підприємствах — на 5,8%. У господарствах населення — збільшився на 0,9%.

За даними Держстату 2009 року в Україні виробництво деяких видів промислової продукції становило:

• електроенергії — 174 млрд кВт·год;

• чорних металів (прокат) — 16,1 млн т;

• аміаку — 3033 тис. т;

• цементу — 9,5 млн т;

• холодильників — 157 тис. шт.;

• тканини — 86,8 млн м2;

• взуття — 20,4 млн пар;

• ковбасних виробів — 272 тис. т;

• цукру — 1,275 млн т;

• олії — 2772 тис. т.

 Вирощували:

• рогатої худоби — 5079 тис. голів;

• свиней — 6526 тис.голів;

• овець і кіз — 1726,9 тис. голів;

• птиці — 177,6 млн голів.

 Збирали:

• зернових та зернобобових культур — 15,8 млн га;

• цукрового буряку — 322 тис. га;

• соняшнику — 4,232 млн га;

• картоплі — 1,409 млн га.

Що стосується будівельних робіт, то за 2009 рік підприємства країни їх виконали на суму 37,9 млрд грн. Якщо порівнювати з цінами, то це 51,8% обсягів будівництва 2008-го. Цікаво, що понад третину загального обсягу будівництва забезпечили п’ять регіонів: Донецька, Харківська, Львівська, Дніпропетровська та Одеська області, ще 24,8% — будівельники Києва.

Зниження показників спостерігалося й у транспортній сфері. Усього за рік було перевезено 695,7 млн т вантажів, що становило 78,1% обсягу за 2008-й.

А от обсяг експорту товарів за січень — листопад становив $35,6 млрд, імпорту — $40,4 млрд, або 56,6% та 50,1% обсягів відповідного періоду 2008-го. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило $4,8 млрд (за 11 місяців 2008 року — $17,8 млрд).

Партнерами України із зовнішньоторговельних операцій були 212 країн світу. Найбільшим — Росія: експорт становив 21,1%, імпорт — 28%.

Водночас серед основних видів продукції були мінеральні продукти, недорогоцінні метали та вироби з них, механічні й електричні машини, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, продукти рослинного походження.

Макроекономічні показники

Індекс інфляції 2009 року становив 112,3% (за 2008-й — 122,3%). Протягом року ціни на харчові продукти та безалкогольні напої підвищилися на 10,9%. Найбільше — у 1,8 раза подорожчав цукор, а от масло та безалкогольні напої — відповідно на 35,4% та 24,7%. Молоко, риба та продукти з риби, маргарин, олія, сири зросли в ціні на 11,6–16,6%.

Через зростання вартості палива на 19,2% подорожчав транспорт. На 15,1–7,6% — послуги освіти, предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла, послуги відпочинку й культури, ресторанів та готелів, одяг і взуття.

Крім того, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2008 року, на 4,9% збільшився обсяг середньомісячної заробітної плати. Як наслідок, штатний працівник отримував 1877 грн, а це у 2,5 раза перевищувало рівень мінімального заробітку та прожиткового мінімуму для працездатної особи, установлений з 1 листопада 2009 року (744 грн).

До речі, натоді найперспективнішими були авіаційна та фінансова сфери, працівники цих галузей заробляли втричі більше за решту. А також сфера промисловості, зокрема добування паливно-енергетичних корисних копалин та виробництво коксу, продуктів нафтоперероблення.

Найнижчий рівень заробітної плати спостерігався в рибальстві та рибництві, сільському господарстві, мисливстві та пов’язаних із ними послугах, а також на підприємствах з виробництва текстилю, одягу, хутра, шкіри. Він не перевищував 64% середнього по економіці.

У 2009 році засновано кілька відомих сервісів, компаній та організацій:

Асоціація виробників молока (АВМ) — неприбуткове, добровільне об’єднання підприємств, що спеціалізуються на молочному скотарстві. Нині це об’єднувальна сила всієї національної молочної галузі, головний лобіст інтересів молочарів на державному рівні.

АССА — українське видавництво, яке спеціалізується на випуску дитячої художньої, шкільної та туристичної літератури.

“Нібулонˮ — українська приватна судноплавна компанія, що надає послуги з перевезення вантажів та пасажирів річковим і морським флотом. Окрім судноплавства на Дніпрі та Південному Бузі, компанія здійснює портові й транспортні операції в акваторії Чорного моря.

“Октава Капіталˮ — українська компанія, яку 2009 року заснував Олександр Кардаков, що володіє корпоративними правами, акціями та управляє активами.

Fishka — одна з найбільших в Україні коаліційних програм лояльності, що належить АТ “Концерн Галнафтогазˮ. На початках створювалась як програма лояльності АЗК “ОККОˮ, проте з 2011-го стрімко розрослася до партнерської платформи. Сьогодні нараховує понад 20 партнерів, а також сервіс Fishka online.

iPay.ua — український сервіс платежів в інтернеті, за допомогою якого можна сплатити за послуги й товари, використовуючи платіжну картку Visa або Mastercard.

До речі, якщо відійти від українських реалій, то 2009 року в Лос-Анджелесі заснували один з найбільших у світі виробників м’ясних рослинних замінників — Beyond Meat, продукція якого сьогодні представлена й на українському ринку.

А ще — Grammarly — онлайн-сервіс на основі штучного інтелекту для допомоги в написанні текстів англійською мовою, Marvel Games — видавничий бренд Marvel Entertainment, який випускає відеоігри, та Uber — американська компанія, що створила однойменний мобільний застосунок для пошуку, виклику та оплати таксі або приватних водіїв. Наразі доступний у понад 200 великих міст у 67 країнах світу, зокрема в Україні.

Основні події року

Традиційно початок нового року розпочався з газового конфлікту з Росією. Через непорозуміння у верхівці влади на початок року контракти з Газпромом так і не були підписані. Як наслідок, обмеження та подальше припинення постачання, реверсне використання частини українських труб, підписання десятирічних договорів завдяки прем’єрським надзусиллям.

Насправді ж Україна дістала справжній головний біль, оскільки використаний газ оплачувала вчасно, але правило “купувати треба всеˮ систематично не виконувала, що дозволило Газпрому згадувати про ввімкнення лічильника.

Крім того, повна заборона грального бізнесу на території України через травневу пожежу в дніпропетровському залі ігрових автоматів, де загинуло дев’ятеро осіб. Утім, підприємці цієї сфери пішли в підпілля, прикриваючись вивісками “Інтерактивний клубˮ, а Кабмін намагався повернути втрачені джерела доходу завдяки численним штрафам, виписаним злісним порушникам.

2009-й українцям запам’ятався й через скандал з народним депутатом, керівником підкомітету ВРУ з боротьби з організованою злочинністю Віктором Лозинським. Він разом з районним прокурором та керівником міліції, влаштувавши “голованівське сафаріˮ, вбили чоловіка, що зайшов на мисливські угіддя депутата.

У 2009-му зрушила з мертвої точки резонансна справа щодо вбивства Георгія Гонгадзе. Влітку на Житомирщині заарештували одного з найбільш розшукуваних втікачів останніх років, головного підозрюваного в організації вбивства відомого журналіста — генерала Олексія Пукача.

Незабаром він заговорив, і в зазначеному місці Київської області знайшли фрагменти черепа, який, за висновками українських експертів, належить загиблому Гонгадзе.

Грип, турне та спортивна перемога

Восени 2009 року українців з головою накрила ще одна неприємна новина: в Україні епідемія свинячого грипу. Представники влади запевняли, що роблять усе можливе, аби покращити ситуацію. Однак країна була абсолютно не готова до такого розвитку подій: швидко закінчувалися захисні маски, в аптеках розбирали ліки. Препарати, що тоді здобули надзвичайну популярність (таміфлю, арбідол, амізон), зникали з полиць зі швидкістю звуку. Та головне — медики не розуміли, як нейтралізувати новий штам вірусу. Сповільнити тріумфальну ходу свинячого грипу Україні вдалося завдяки вжитим карантинним заходам.

Крім того, 2009-го Україну відвідало чимало поважних гостей, зокрема й нинішній президент США, тоді віцепрезидент, Джо Байден.

Однак жоден з відвідувачів не вирізнився розмахом, на відміну від Патріарха Московського і всієї Русі Кірілла, який влітку 2009-го приїздив до України з пастирським “турнеˮ.

Експерти зазначають, що нове слово у відносинах між двома країнами та українськими православними церквами голова РПЦ не сказав. Однак за нагоди постійно повторював, що Україна вже має національну помісну церкву (УПЦ МП), тому іншої їй не потрібно. Як наслідок, своїм візитом Патріарх дав початок новому діалогу між Київським і Московським патріархатами. На фоні всіх економічних і політичних труднощів українців стабільно тішили спортивні новини. Серед найбільш пам’ятних подій 2009 року — успіх донецького “Шахтаряˮ в Кубку УЄФА. Крім того, чотири українські міста таки вибороли право приймати в себе футбольний чемпіонат Євро-2012.

2008: Початок жорсткої економічної кризи в Україні

2007 рік: Політичний водевіль та позачергові парламентські вибори

2006 рік: Політична криза в Україні, тріумф на чемпіонаті світу з футболу та поява “Льоні Космосуˮ в Києві

2005 рік: Перша в історії України жінка-прем’єр, Євробачення та газовий конфлікт

2004 рік: Помаранчева революція, самогубство Кірпи та перемога на Євробаченні

2003 рік: Конфлікт за Тузлу, наші миротворці в Іраку та революція троянд у Грузії

2002 рік: Скнилівська трагедія, відставка уряду та поява на політичній арені Віктора Януковича

2001 рік: Теракти в США, всеукраїнський перепис населення та візит Іоанна Павла II до України

2000 рік: Рік стабільного економічного зростання 

1999 рік: Завершилося десятиліття економічного падіння — попереду вісім років покращення

1998 рік: Народна автівка Таврія-Нова, російський дефолт і перший крок до ЄС

1997 рік: Україна у космосі та перший ресторан McDonald’s у Києві

1996 рік: Ухвалення Конституції та введення в обіг гривні

1995 рік: Велика приватизація, ОВДП та перші банкрутства банків

1994 рік: Новий президент, фінансова криза, земельні паї та перша газова війна

1993 рік: Протести шахтарів, знецінення валюти та перший мобільний зв’язок

1992 рік: Символи незалежної держави, СНД та початок співпраці з МВФ

1991 рік: Реформа Павлова, розпад Радянського Союзу та крах рубля

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram