Країна
5 Квітня 2021
1 876

2003 рік: Конфлікт за Тузлу, наші миротворці в Іраку та революція троянд у Грузії

У проєкті 30 кроків до Незалежності: 1991-2021 роки згадуємо про ключові події 2003-го

2003 рік став успішним для економіки. Зростання ВВП становило майже 10%. Підвищення активності фіксувалося в усіх галузях української економіки. Підприємці демонстрували оптимізм і вірили у світле майбутнє. Оптимізм поступово повертався і до звичайних громадян.

Джерела зростання були незмінні: підвищення світових цін на основні експортні товари, збільшення російського ринку (головного для українського експорту того часу), наявність недовантажених потужностей в промисловості, збільшення доходів населення, низькі ціни на газ (завдяки довгостроковим контрактом з Росією).

Того ж року вперше з початку 1990-х порушили питання про Крим. Виник відомий конфлікт навколо острова Тузла, до якого почала будувати дамбу Росія. Як потім пояснили в Кремлі, причиною таких дій стали нібито плани України дати дозвіл військовим кораблям третіх країн (країнам НАТО) входити в акваторію Азовського моря.

Світові та вітчизняні політичні тригери

28 січня — під час зустрічі президентів Росії та України Володимира Путіна і Леоніда Кучми підписано Договір про російсько-український державний кордон, який зафіксував сухопутну його частину і підтвердив, що Азовське море і Керченська протока є внутрішніми водами кожної з країн.

4 лютого — Союзна Республіка Югославія припинила своє існування: обидві палати союзного парламенту схвалили хартію нової держави — Союзної держави Сербії та Чорногорії та ухвалили закон з її реалізації. Югославія припинила своє існування, не доживши до 75-річчя декількох місяців.

6 березня — Верховна Рада України ухвалила Закон “Про Державний гімн України”, який встановлював, що урочисті заходи загальнодержавного значення мали в обов’язковому порядку розпочинатися і закінчуватися виконанням Державного Гімну України.

19 березня — президент США Джордж Буш-молодший оголосив про початок війни США у союзі з Великою Британією і за підтримці урядів країн, що входили у міжнародну коаліцію, проти Іраку. Офіційним приводом для вторгнення, яке розпочалось наступного дня, був заявлений зв’язок режиму Саддама Хусейна з міжнародним тероризмом, зокрема рухом “Аль Каїда”, а також інформація ЦРУ про наявність в Іраку запасів зброї масового ураження, що згодом не знайшла підтвердження. Рішення про застосування військової сили проти Іраку підтримали 45 держав світу. Військові контингенти визначили 32 держави. 98% військ вторгнення надали США та Велика Британія.

На фото: Джордж Буш-молодший

9 квітня — Європарламент схвалив вступ до Європейського союзу 10 нових членів: Кіпр, Мальту, Естонію, Латвію, Литву, Угорщину, Польщу, Чехю, Словаччину й Словеню.

27 червня — Кабінет Міністрів в Україні запровадив премію за найкращу публіцистичну роботу в журналістиці імені В’ячеслава Чорновола. Премія заснована за пропозицією Державного комітету телебачення і радіомовлення. Починаючи з 2004 року її присуджують до дня народження Чорновола (24 грудня).

14 вересня — згідно з результатами щойно проведеного референдуму Швеція відмовилась від переходу на загальноєвропейську валюту євро.

29 вересня — росіяни почали будувати дамбу від берегів Таманського півострова до українського острова Тузла, щоб приєднати його до материкової частини Росії. Це призвело до кризи українсько-російських відносин, втручання у конфлікт на найвищому рівні (президент Леонід Кучма перервав поїздку до Латинської Америки й особисто прибув на Тузлу).

22 листопада — Революція троянд, яка розпочалась у Грузії після фальсифікації виборів, що відбулися 2 листопада, досягла свого апогею: мітингувальники захопили будинок парламенту під час першого засідання парламенту. Президент з охороною змушений був залишити засідання. Наступного дня, після зустрічі президента Грузії Едуарда Шеварднадзе з чільниками опозиції Міхеїлом Саакашвілі та Зурабом Жванією, Шеварднадзе оголосив про свою відставку та покинув країну.

Цього року з’являються великі компанії, а саме:

“Артхаус Трафік” — український кінодистриб’ютор та кінокомпанія, що спеціалізується на прокаті та створенні арткіно. З’явився в грудні 2003 року й став першим кінодистриб’ютором, хто почав показувати в Україні артхаусне кіно.

ГрінКо — українська група компаній зі штаб-квартирою у Києві, що об’єднує підприємства та компанії, які спеціалізуються на переробленні та утилізації побутових, промислових, будівельних та небезпечних відходів і на пов’язаних логістичних операціях.

ЕКО маркет — українська мережа супермаркетів.

“Епіцентр К” — мережа торговельних центрів в Україні.

“Пузата хата” — українська мережа ресторанів національної кухні.

ЛГЗ “Хортиця” — українське підприємство з виробництва напоїв, зокрема горілки, лікеро-горілчаних виробів, вина, соків та слабоалкогольних напоїв.

ТОВ “Майкрософт Україна” — діє в Україні з 25 червня 2003 року.

Zara Home — компанія, що належить іспанській Inditex групі, яка виробляє домашній текстиль.

Як вже згадувалося, 29 вересня 2003 року влада Росії почала будівництво дамби від берегів Таманського півострова до українського острова Тузла,щоб приєднати його до материкової частини Росії. Це призвело до кризи україно-російських відносин, яка завершилась у листопаді, коли прем’єр-міністри Росії та України домовилися припинити подальше будівництво дамби.

На фото: Леонід Кучма на острові Тузла в жовтні 2003 року

Острів Тузла утворився в 1925 році внаслідок природного розмиття вузької коси, що була з’єднана з Таманським півостровом, котрий належав Кубанській області Російської Федерації. У 1941 році острівок площею 3 км2 увійшовй до складу Автономної Республіки Крим, яка 1954 року разом з усім півостровом Крим була передана Українській РСР. Всупереч невеликому розміру, острів Тузла виявився стратегічно важливим: від РФ він відділявся мілководним каналом, а від півострова Крим — глибоководним, що робило Україну одноосібним власником суднохідного проходу через Керченську протоку.

29 вересня 2003 року під приводом захисту від розмиття узбережжя Таманського півострова влада Краснодарського краю розпочала будівництво дамби, яка мала б з’єднати острів Тузла з російським берегом. Після того як російські будівельники досягли українських територіальних вод, МЗС України направило МЗС Росії ноту протесту.

6 жовтня до Москви відбув міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко для урегулювання міждержавного конфлікту. Для особистої участі у його розв’язанні президент України Леонід Кучма перервав візит до Латинської Америки й особисто прибув на Тузлу.

Будівництво дамби зупинили 23 жовтня за 102 м від сухопутного державного кордону України, після того, як у Москві Леонід Кучма і Володимир Путін погодили положення “Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки”, підписаного у грудні 2003 року.

2 грудня на Тузлі відкрилася нова українська прикордонна застава, проте питання демаркації російсько-українського кордону в акваторії Керченської протоки так і залишилось невирішеним.

Після анексії Криму, у червні 2014 року влада РФ ухвалила рішення про будівництво моста між Кримом і Краснодарським краєм, який через острів Тузла і Тузлинську косу з’єднає Керченський і Таманський півострови; його автомобільну частину було відкрито 15 травня 2018 року.

У 2003 році в Ірак вирушили українські миротворці. Українська бригада вступила в підпорядкування польському командуванню багатонаціональної дивізії “Центр-Південь” і була дислокована в провінції Васіт у 140 км від Багдада. Офіційно стверджувалося, що вони будуть виконувати виключно миротворчі, а то й господарські функції, а також контролювати ділянку кордону з Іраном. Однак дуже швидко стало зрозуміло, що там іде реальна війна і наші солдати в ній беруть участь.

Навесні 2004 року в провінції Васіт почалося повстання проти американців та їхніх союзників. У боях загинуло кілька українців. А до березня 2005 зустріли смерть 18 наших солдатів та офіцерів, понад 40 отримали поранення. В Україні ж у міру наближення президентських виборів стали посилюватися настрої, спрямовані на виведення військ. Основним аргументом якраз і слугувала загибель наших хлопців незрозуміло заради чого. Втім, самі наші солдати в Іраку якраз не особливо прагнули на батьківщину — там вони заробляли чималі за нашими мірками гроші: $600 солдати, а офіцери — близько $1 тис.

11 січня 2005 року парламент ухвалив постанову, якою пропонував президенту повернути миротворців на батьківщину. Новий президент Віктор Ющенко віддав відповідний наказ, і з 15 березня почалося виведення війська.

Перша революція 2000-х, що стала поштовхом для України

До загострення внутрішньополітичної кризи Грузію підштовхнули парламентські вибори, які відбулися в країні 2 листопада 2003 року. 3 листопада телекомпанія “Руставі 2” оприлюднила дані екзит-полів, згідно з якими лідирував опозиційний блок Міхеїла Саакашвілі “Національний рух”. ЦВК після підрахунку 50% бюлетенів оголосила, що лідирує пропрезидентський блок “За нову Грузію”.

Опозиція вимагала повного скасування результатів виборів, які, на її думку, влада сфальсифікувала. Одразу після оголошення попередніх результатів у Грузії спалахнули масові акції протесту з вимогою перерахунку голосів і відставки президента Едуарда Шеварднадзе. Щодня мітинги біля будівлі парламенту у Тбілісі збирали понад тисячу осіб. Масові демонстрації розпочалися і в інших містах та селищах Грузії.

Налагодити діалог між протиборчими сторонами не вдалося: 9 листопада безрезультатно завершилися переговори президента Едуарда Шеварднадзе з лідерами опозиції Ніно Бурджанадзе, Міхеїлом Саакашвілі та Зурабом Жванія. Зустріч, призначену на 11 листопада, перенесли. 12 листопада в Грузії розпочали збирати підписи за відставку Шеварднадзе.

13 листопада Міхеїл Саакашвілі заявив, що всі ресурси для діалогу з Шеварднадзе вичерпані й переговорів не буде. Згодом мирна революція у Грузії, яка в історії відома як Революція троянд, у 2003 році змусила піти у відставку президента Едуарда Шеварднадзе.

На фото: Едуард Шеварднадзе/Fotobank/Getty Images

У січні-квітні 2003 року проти відповідного періоду 2002 року реальний ВВП зріс на 7,1%. Орієнтовно номінальний обсяг ВВП за цей період становив 67 249 млн грн. Приріст промислового виробництва за січень-квітень 2003 року проти відповідного періоду минулого року становив 11,4%. Обсяг промислового виробництва у квітні збільшився на 2,4%.

За перший квартал 2003 року промислові підприємства відвантажили продукцію на 51,1 млрд грн. Питома вага продукції, відвантаженої на бартерних умовах, становила 2,3%, що на 2,1 відсоткового пункту (в. п.) менше, ніж за відповідний період минулого року. Частка грошових надходжень збільшилася на 5,5 в. п. і становила 82,7%. У січні-лютому 2003 року збільшилася кількість прибуткових промислових підприємств України, що становить 50% від загальної кількості підприємств.

Неплатежі в економіці. За перший квартал 2003 року дебіторська заборгованість зросла на 3,4 млрд грн, або на 1,4%, кредиторська — на 5,2 млрд грн, або на 1,7%. Кредиторська заборгованість перевищувала дебіторську в 1,3 раза.

Інфляція. У квітні 2003 року індекс споживчих цін становив 100,7%, за чотири місяці — 104,5%. У квітні ціни на продовольчі товари зросли на 1,1%. Індекс цін на непродовольчі товари не змінився.

Фіскальна політика. Реальні доходи зведеного бюджету в січні-квітні 2003 року проти відповідного періоду минулого року зросли на 18,3%, Державного — на 22,0%. Профіцит зведеного бюджету за чотири місяці 2003 року становив 2348,1 млн грн (3,5% від ВВП), Державного — 1620,1 млн грн (2,4% від ВВП). Доходи зведеного бюджету становили 21435,7 млн грн, рівень виконання — 31,7% плану на рік, Державного — 15893,5 млн грн, рівень виконання — 31,8%.

Сума видатків зведеного бюджету становила 19087,6 млн грн, що на 11,6% більше проти відповідного періоду 2002 року, Державного — 14273,4 млн грн. Рівень виконання видатків зведеного бюджету становив 26,9% від річного плану, Державного — 27,0%.

Валютний та грошово-кредитний ринок. З початку 2003 року відбулося знецінення гривні щодо долара США на 0,06 коп., або на 0,01% (5,3330 грн/$1) та знецінення гривні щодо євро на 75,47 коп., або на 13,64% (6,2876 грн/€1). У січні-квітні 2003 року готівка зросла на 4,6%, грошова база — на 6,5%, а грошова маса — на 11,8%.

Соціальний розвиток. За перший квартал 2003 року реальні наявні доходи громадян, які можна використовувати на придбання споживчих товарів та розрахунки за послуги, зросли на 8,4%, якщо порівняти з відповідним періодом 2002-го.

Наявні доходи в розрахунку на душу населення у березні 2003 року становили 206,0 грн. Номінальна середня заробітна плата становила 422,58 грн.

За даними Держстату у 2003 році в Україні виробництво деяких видів промислової продукції становило:

• електроенергії — 180 млрд кВт·год;

• чорних металів (прокат) — 22,5 млн т;

• аміаку — 4,775 млн т;

• цементу — 8,9 млн т;

• сталевих труб — 2,136 млн т;

• автомобілів — 98,3 тис. шт.;

• холодильників — 504 тис. шт.

• тканини — 76,3 млн  м2 ;

• взуття — 20,3 млн пар;

• ковбасних виробів — 271 тис. т;

• цукру — 2,486 млн т;

• олії — 1257 тис. т.

Вирощували:

• рогатої худоби — 9,1084 млн голів;

• свиней —9,203 млн голів;

• птиці — 147,4 млн голів.

Збирали:

• зернових та зернобобових культур — 12,495 млн га;

• цукрового буряку — 773 тис. га;

• соняшнику — 4,001 млн га;

• картоплі — 1,585 млн га.

2002 рік: Скнилівська трагедія, відставка уряду та поява на політичній арені Віктора Януковича

2001 рік: Теракти в США, всеукраїнський перепис населення та візит Іоанна Павла II до України

2000 рік: Рік стабільного економічного зростання

1999 рік: Завершилося десятиліття економічного падіння — попереду вісім років покращення

1998 рік: Народна автівка Таврія-Нова, російський дефолт і перший крок до ЄС

1997 рік: Україна у космосі та перший ресторан McDonald’s у Києві

1996 рік: Ухвалення Конституції та введення в обіг гривні

1995 рік: Велика приватизація, ОВДП та перші банкрутства банків

1994 рік: Новий президент, фінансова криза, земельні паї та перша газова війна

1993 рік: Протести шахтарів, знецінення валюти та перший мобільний зв’язок

1992 рік: Символи незалежної держави, СНД та початок співпраці з МВФ

1991 рік: Реформа Павлова, розпад Радянського Союзу та крах рубля

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram