Країна
29 Березня 2021
1 711

2002 рік: Скнилівська трагедія, відставка уряду та поява на політичній арені Віктора Януковича

Країну сколихнула авіакатастрофа під Львовом, втрата великого тренера Валерія Лобановського та парламентські вибори. У проєкті 30 кроків до Незалежності: 1991-2021 роки згадуємо про ключові події 2002-го

Характерною рисою 2002 року в економіці України стали значні макроструктурні зміни в розподілі доходів між інституційними секторами економіки, а також виведення з виробничого обороту значних коштів на інші цілі, що перетворило модель економічного розвитку з інвестиційної на споживацьку. За розрахунками, складові наявних доходів сектора домогосподарств та загального державного управління збільшилися шляхом зменшення частки доходів нефінансових корпорацій, а доходи окремої групи малих підприємств — коштом великих.

Світові та вітчизняні політичні тригери

1 січня — 17 країн Європейського союзу ввели в обіг єдину готівкову валюту — євро.

12 лютого — колишній президент Югославії та Сербії Слободан Мілошевич постав перед гаазьким Міжнародним трибуналом у колишній Югославії за звинуваченнями в злочинах проти людяності, геноциді та воєнних злочинах, здійснених у період Боснійської та Косовської воєн. Суд тривав понад чотири роки й не завершився винесенням вироку через несподівану смерть Мілошевича від інфаркту міокарда.

31 березня — в Україні відбулися чергові вибори до Верховної Ради. Половину депутатів Ради IV скликання обирали на пропорційній основі в загальнодержавному окрузі, іншу половину — в одномандатних округах. Прохідний бар’єр для партій і блоків становив 4%. Блок “Наша Україна” став найбільшою фракцією у Верховній Раді, завоювавши 111 зі 447 місць.

На фото: Лідер Блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко

12 квітня — у Нью-Йорку на 94-му році життя помер славіст-мовознавець, літературознавець, культуролог, публіцист Юрій Володимирович Шевельов. Про його внесок у науку найкраще сказав він сам: “Те, що Грушевський зробив для української історії, я зробив для української мови”.

13 травня — у Запоріжжі після інсульту на 63-му році життя помер український футбольний тренер Валерій Васильович Лобановський. Разом із київським “Динамо” він вісім разів вигравав чемпіонати Радянського Союзу, двічі перемагав у Кубку володарів кубків УЄФА та виборов друге місце чемпіонату Європи на чолі радянської збірної. Після церемонії прощання, яка відбулася 15 травня на футбольному полі стадіону “Динамо” в Києві, Лобановського поховали на Байковому кладовищі.

На фото: Валерій Лобановський

28 травня — американський космічний апарат “Марс Одіссей” отримав дані про наявність великих запасів води на Марсі, яка залягає на глибині 45 см під поверхнею. Марсіанський лід продовжив досліджувати апарат “Фенікс”, спущений на поверхню планети 25 травня 2008 року.

28 травня — головою Верховної Ради України обрано Володимира Литвина.

14 червня — 73-метровий астероїд 2002 MN пройшов на відстані всього 121 тис. км від Землі (близько однієї третини відстані до Місяця). За масою і розміром він був аналогічний космічному об’єкту, який, як вважається, призвів до Тунгуської події 1908 року.

9 липня — створено Африканський союз, міжурядову організацію 53 африканських країн як спадкоємицю об’єднаних Африканської економічної спільноти (AEC) і Організації африканської єдності (OAU). Адміністративним центром організації визначено місто Аддис-Абеба (Ефіопія). Мета Союзу — допомогти забезпечити в країнах Африки демократію, права людини й стабільну економіку, а також припинити всі міжафриканські конфлікти й створити ефективний спільний ринок.

9 липня — президент Леонід Кучма своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 23 травня про інтеграцію України до євроатлантичних структур, зокрема до НАТО.

27 липня — під час авіашоу на Скнилівському аеродромі під Львовом унаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів загинуло 77 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало 543 особи. За кількістю загиблих Скнилівська трагедія вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят.

23 жовтня — у Москві під час показу мюзиклу “Норд-Ост” у будинку Театрального центру на Дубровці 40 чеченських бойовиків на чолі з Мовсаром Бараєвим захопили в заручники близько 800 глядачів. Унаслідок антитерористичної операції були знищені майже всі терористи, але погано організоване визволення заручників призвело до загибелі близько 130 осіб.

16 листопада — президент Кучма підписав указ про відставку уряду Анатолія Кінаха й скерував до Верховної Ради подання на згоду призначити новим прем’єром голову Донецької обладміністрації Віктора Януковича.

Цього року з’являються великі компанії, а саме:

– торгова мережа продовольчо-промислових супермаркетів в Україні “Фора”;

– торговельна мережа продажу товарів краси та здоров’я “Лінія магазинів EVA”;

– приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України ДТЕК;

– виробник кінопродукції в Україні FILM.UA Group;

– група телекомунікаційних компаній Volia;

– компанія, яка входить до міжнародної групи компаній Creatio і представляє бренд Creatio в Україні — Terrasoft Ukraine (галузь — програмне забезпечення).

Також у світі 2002 року інженер і винахідник Ілон Маск заснував американське приватне підприємство, яке працює в галузі будівництва космічного транспорту, виробник ракет-носіїв сімейства Falcon та космічних кораблів Dragon — Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX).

На фото: Ілон Маск, 2002 рік. Все ще тільки у проекті

Відставка уряду

З моменту формування уряду Анатолія Кінаха експерти схилялися до думки про перехідний виборчий характер його діяльності. Кабінет Міністрів діяв без затвердженої Верховною Радою України Програми діяльності. Саме тому ВРУ IV скликання під час своєї першої сесії активно обговорювала діяльність Кабінету Міністрів України на чолі з Анатолієм Кінахом.

Український парламент розглянув питання про виконання Закону України “Про Державний бюджет України на 2001 рік”, про Програму діяльності Кабінету Міністрів України на 2002–2004 роки, про стан виконання Закону України “Про Державний бюджет України” за перше півріччя 2002-го та про використання коштів з резервного фонду Кабінету Міністрів поточного року.

Парламентський розгляд цих питань фактично розпочав процедуру відставки уряду. Після обговорення бюджетної політики Кабінету Міністрів за 2001 рік стало очевидним, що діяльність уряду буде визнано незадовільною. Серед головних застережень парламентарії називали неадекватне виконання видаткової частини Державного бюджету України.

Структура видаткової частини Державного бюджету за класифікаційними ознаками свідчила, що 79,65%, або 4/5, видатків витрачається на виплати відсотків із зобов’язань, державне управління, соціальні зобов’язання держави та видатки, пов’язані з економічною діяльністю, які розглядаються як обов’язкові бюджетні видатки. І лише 1/5 видатків зосереджена на найважливіших і найболючіших для розвитку суспільства складових того часу: освіта, наука, культура, охорона здоров’я, медіа тощо.

На фото: Анатолій Кінах (в центрі)

Усе це дало підстави Верховній Раді України визнати незадовільною роботу Кабінету Міністрів з виконання Закону України “Про Державний бюджет України на 2001 рік”. За це рішення проголосували 233 народні депутати.

Менш ніж за тиждень після відставки Анатолія Кінаха, 21 листопада 2002 року, Верховна Рада проголосувала за кандидата, якого попередньо узгодили парламентська більшість та президент. За кандидатуру голови Донецької обласної державної адміністрації проголосували 234 народні депутати.

Під час парламентського обговорення та голосування кандидатуру Віктора Януковича одноголосно підтримали представники всіх фракцій та груп, які входять до парламентської більшості. Крім того, за позитивне рішення також проголосували 12 із 16 позафракційних депутатів, один представник фракції Блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” та один соціаліст.

Таким чином Віктор Федорович Янукович очолив дванадцятий Уряд України.

На фото: Віктор Янукович

Макроекономічні показники

У 2002 році приріст реального ВВП становив 4,4%, тоді як реальний приріст грошових доходів населення — 19,7 % (з них пенсій — 20 %), а приріст доходів зведеного бюджету — 16,2 % (для визначення показника на реальній основі використано дефлятор ВВП). Стосовно ВВП рівень грошових доходів населення значно перевищив показник 2001 року (50,9%) і становив 71,4%, а доходів зведеного бюджету — 29,5%.

У структурі обороту роздрібної торгівлі сегмент вітчизняних товарів залишився майже без змін: на 1,1 відсоткового пункту зросла частка імпортних непродовольчих товарів.

Відповідно до зростання споживчого попиту населення активізувалося виробництво споживчих товарів. Наприклад, за січень — липень 2002-го проти січня — липня 2001-го — на 11,7%: продовольчих — на 7,8%; непродовольчих — на 14,5%; алкогольні напої — на 15,8%. Найбільшого зростання досягнуто у виробництві м’яса — 46%; жирних сирів, включно з бринзою, — 26,9%; ковбасних виробів — 22,1%; консервів — 20,7%; продуктів з незбираного молока — 19%.

Характерним для 2002 року явищем стало зростання цін на нерухомість та автомобілі.

У 2002-му схвалили Земельний кодекс, який закріпив приватну власність на землю. Особливістю розвитку сільського господарства в Україні в цей період було створення великих (кілька сотень тисяч гектарів землі) господарств, які виробляють продукцію на експорт. Це переважно зернові культури, соя, рапс, соняшник.

За даними Держстату у 2002 році в Україні виробництво деяких видів промислової продукції становило:

• електроенергії — 174 млрд кВт·год;

• чорних металів (прокат) — 26,4 млн т;

• аміаку — 4,489 млн т;

• цементу — 7,2 млн т;

• сталевих труб — 1,528 млн т;

• автомобілів — 48,1 тис. шт.;

• холодильників — 583 тис. шт.

• тканини — 90,4 млн м2;

• взуття — 15,0 млн пар;

• ковбасних виробів — 209 тис. т;

• цукру — 1,621 млн т;

• олії — 980 тис. т.

Вирощували:

• рогатої худоби — 9,421 млн голів;

• свиней — 8,369 млн голів;

• птиці — 136,8 млн голів.

Збирали:

• зернових та зернобобових культур — 15,448 млн га;

• цукрового буряку — 897 тис. га;

• соняшнику — 2,834 млн га;

• картоплі — 1,590 млн га.

2001 рік: Теракти в США, всеукраїнський перепис населення та візит Іоанна Павла II до України

2000 рік: Рік стабільного економічного зростання

1999 рік: Завершилося десятиліття економічного падіння — попереду вісім років покращення

1998 рік: Народна автівка Таврія-Нова, російський дефолт і перший крок до ЄС

1997 рік: Україна у космосі та перший ресторан McDonald’s у Києві

1996 рік: Ухвалення Конституції та введення в обіг гривні

1995 рік: Велика приватизація, ОВДП та перші банкрутства банків

1994 рік: Новий президент, фінансова криза, земельні паї та перша газова війна

1993 рік: Протести шахтарів, знецінення валюти та перший мобільний зв’язок

1992 рік: Символи незалежної держави, СНД та початок співпраці з МВФ

1991 рік: Реформа Павлова, розпад Радянського Союзу та крах рубля

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram