Країна
22 Лютого 2021
2 739

1997 рік: Україна у космосі та перший ресторан McDonald’s у Києві

Великі угоди з Росією, партнерство Україна-НАТО та Європейська конвенція з прав людини… Але найголовніше — гривня стала вільно конвертованою валютою. Наш проект: 30 кроків до Незалежності: 1991-2021 роки

У травні 1997 року Кабінет Міністрів затверджує Постанову “Про порядок підготовки та реалізації проєктів розвитку економіки України”, яку підтримують міжнародні фінансові організації, зокрема Світовий банк і Європейський банк реконструкції та розвитку.

При президентові України утворюється Консультативна рада з питань іноземних інвестицій та Палата незалежних експертів з питань іноземних інвестицій. Це дало змогу залучати іноземні інвестиції в економіку України, використовувати сучасний світовий економічний досвід, пришвидшило інтеграцію України в систему міжнародних господарських зв’язків, а також сприяло оперативному позасудовому врегулюванню суперечок.

Щоб підвищити ефективність управління бюджетними коштами, в Україні запроваджують казначейську систему виконання державного бюджету. Кошти держбюджету акумулювалися на єдиному казначейському рахунку, через який органи Державного казначейства мали проводити операції за бюджетними доходами та видатками згідно із законом про державний бюджет України на відповідний рік.

Основним джерелом фінансування бюджетного дефіциту досі є ОВДП. Активно розвивається біржовий та позабіржовий вторинний ринок державних цінних паперів. Наприкінці 1997 року внаслідок кризи на азійських фондових ринках іноземні інвестори змушені були не лише припинити вкладення коштів в ОВДП, а й реалізувати їх із мінімальним прибутком. Це призвело до значної пропозиції ОВДП на вторинному ринку та стрімкого падіння цін на них. На валютному ринку збільшився попит на іноземну валюту.

Реальне зростання економіки залишалося від’ємним, а доходи бюджету зростали повільно. У першому півріччі 1997 року інфляція становила 5,3% проти 24,9% за відповідний період 1996 року. ВВП становив 93,4 млрд грн. Спостерігалася поступова ревальвація гривні.

У другому півріччі ситуація дещо змінилася. Зростання бюджетного дефіциту в умовах відсутності зовнішнього фінансування, спад активності на ринку корпоративних цінних паперів, падіння обсягів розміщення державних цінних паперів, кризові події на фінансових ринках світу спричинили падіння курсу гривні. Через це восени 1997 року НБУ разом із Кабміном розробили систему заходів на підтримання гривні.

Завдяки ухваленим змінам до законодавства з питань приватизації іноземні суб’єкти отримували право виступати покупцями під час приватизації.

У 1997 році президент України затвердив Державну програму будівництва та розвитку Збройних Сил України на період до 2005 року.

Цей рік ознаменований появою першого в Україні космонавта Леоніда Каденюка, який з 1 листопада до 5 грудня здійснив політ на американському шатлі “Колумбія”.

У травні у Києві відкривається перший в Україні ресторан McDonald’s. Перший заклад мережі розташовувався біля станції метро “Лук’янівська”. Ще п’ять ресторанів McDonald’s було відкрито протягом року. Наша країна стала 102-ою, куди прийшов знаменитий фастфуд. За спогадами очевидців, із самого ранку в день відкриття першого в Україні McDonald’s біля закладу вишикувалася величезна черга із сімей, студентів, пенсіонерів. Ті, хто не встигав купити новинку протягом дня, залишалися ночувати біля входу, щоб вранці потрапити першими.

Україна на міжнародній арені

У 1997 році між Україною та Організацією економічного співробітництва й розвитку підписано угоду щодо привілеїв, імунітетів і пільг, які надаються ОЕСР на території України. ВРУ ратифікувала угоду лише в липні 1999 року.

У травні Україна заявила про своє приєднання до статті VІІІ Статуту МВФ. Завдяки цій події гривня стає в рамках світової валютної системи вільно конвертованою валютою за поточними операціями.

9 липня підписано Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО.

17 липня, щоб дотримати й забезпечити на своїй території права та основоположні свободи людини, Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, ухвалену відповідно до Загальної декларації прав людини.

Цей рік стає новим етапом у відносинах України з Росією. Наприкінці травня з РФ укладено “Великі угоди” про дружбу, співпрацю та партнерство, а також про перебування Чорноморського флоту в Україні. Договір про дружбу та співпрацю ВРУ ратифікувала 14 січня 1998 року, а парламент Росії — лише 17 лютого 1999 року, після чого 1 квітня він набрав чинності. Згідно з домовленостями, Севастополь був тимчасовою базою перебування ВМФ РФ до 2017 року; орендна плата за використання РФ цієї бази становила $97 млн на рік; Україна погоджувалася продати РФ непотрібні їй плавзасоби, а оренда та викуп покривав борг України за постачання російського газу.

Домовленості з РФ щодо ЧФ мали переглянути 2017 року. Проте вже 2010-го Віктор Янукович підписав так звані Харківські угоди, згідно з якими термін перебування ЧФ РФ у Криму подовжено до 2042 року, що було зроблено в обмін на здешевлення для України російського газу.

Події в політичній сфері

У системі управління відбувалися трансформації. Закон “Про місцеве самоврядування в Україні” визначив систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правовий статус і відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Набирає чинності Закон України “Про вибори народних депутатів України”.

Президент України ухвалив рішення про створення Державної комісії з проведення в Україні адміністративної реформи. Було оприлюднено Концепцію адміністративної реформи для її широкого обговорення.

У міру того як зміцнення авторитарних тенденцій та наростання невдоволення серед громадян на законодавчому рівні закріпили за ними право участі у вирішенні державних справ і контролю за діяльністю державного апарату, це позначилося на ухваленому Порядку висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Економічний потенціал

З 1 січня 1997 року набирає чинності Закон України “Про захист від недобросовісної конкуренції”. Тоді ж Кабмін установлює порядок державної реєстрації договорів про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора.

Уперше в Україні на законодавчому рівні визначають поняття “лізинг”, а також загальні правові та економічні засади його здійснення, що позначилося на Законі України “Про лізинг”.

Указом президента України встановлено вимоги щодо оренди землі, які діятимуть до ухвалення 1998 року Закону України “Про оренду землі”. Основна мета цього — створити умови для ефективного використання на договірній основі земель, які перебували у власності громадян та юридичних осіб України, територіальних громад сіл, селищ, міст (комунальній власності), держави.

Ухвалено Закон України “Про збір на обов’язкове соціальне страхування”, яким регулювався порядок стягування та використання збору на обов’язкове соціальне страхування.

Із жовтня почав діяти державний Класифікатор послуг зовнішньоекономічної діяльності.

Податкова система України

Відбулися зміни в системі оподаткування на законодавчому рівні. Ухвалено нові редакції законів “Про систему оподаткування” і “Про оподаткування прибутку підприємств”, а також ухвалено Закон України “Про податок на додану вартість”. У листопаді затверджено Порядок митного оформлення імпортних товарів (продукції), що підлягають обов’язковій сертифікації в Україні. Набрав чинності Закон України “Про списання та реструктуризацію податкової заборгованості платників податків станом на 31 березня 1997 року”

НБУ починає проводити на позабіржовому ринку операції з державними цінними паперами на умовах угоди РЕПО (яка означає продаж-купівлю цінних паперів із зобов’язанням зворотного продажу-купівлі), що використовувалися для регулювання ліквідності комерційних банків. Наприклад, у 1997 році частка платіжних засобів, які НБУ випустив в обіг для рефінансування комерційних банків через проведення операцій РЕПО, у загальній сумі рефінансування становила 18,6%. Наприкінці року всім суб’єктам господарювання надали право розраховуватися між собою готівкою, що також вплинуло на збільшення її потреби.

У листопаді на законодавчому рівні обмежили право уповноважених органів державної влади беззаперечно списувати кошти з банківських рахунків суб’єктів господарювання, що відтепер могло відбуватися тільки на підставі рішення арбітражного суду.

Банківська система

Станом на 1 січня 1997 року в Книзі реєстрації банків значилося 229 банків, серед яких два державні (Ощадбанк України та Укрексімбанк) і 14 банків — за участю іноземного капіталу. Однак в Україні тоді фактично функціонувало 188 банків. Того року було створено Перший Інвестиційний Банк, Сітібанк, ІНГ Банк Україна, які діють і сьогодні. Протягом 1997-го п’ять банків припинили свою діяльність, приєднавшись до інших банків.

Окремою проблемою того періоду був тиск місцевої влади, яка чинила опір ліквідації невеликих регіональних банків. На середину 1997 року близько 50% банків зі слабким капіталом діяли в регіонах зі слабким промисловим комплексом. 17 регіональних банків підтримувала місцева влада, яка намагалася зберегти фінансові установи, пов’язані з банками.

У 1997 році триває виконання банками вимог закону, ухваленого ще 1996-го, про поетапне збільшення ними своїх статутних фондів. Станом на 1 січня 1997 року розмір статутного фонду банку мав бути не меншим від суми, еквівалентної 500 тис. ECU, а протягом 1997-го він мав зрости й становити 1 червня суму, еквіваленту 750 тис. ECU, а 1 січня 1998 року — суму, еквівалентну 1 млн ECU. НБУ мав право відкликати банківську ліцензію в банку за невиконання ним указаних нормативів у встановлені терміни.

Читайте також:

1996 рік: Ухвалення Конституції та введення в обіг гривні

1995 рік: Велика приватизація, ОВДП та перші банкрутства банків

1994 рік: Новий президент, фінансова криза, земельні паї та перша газова війна

1993 рік: Протести шахтарів, знецінення валюти та перший мобільний зв’язок

1992 рік: Символи незалежної держави, СНД та початок співпраці з МВФ

1991 рік: Реформа Павлова, розпад Радянського Союзу та крах рубля

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram