Новини
2 Березня 2022
588

159 нобелівських лауреатів підписали листа на підтримку України

Уривок тексту листа та список тих, хто підписав його — далі у матеріалі

Нобелівські лауреати висловили свою підтримку українському народу під час російської агресії, 159 представників підписали лист-звернення, повідомляє “Європейська правда”.

Текст листа знаходиться за наступним посиланням, а список підписантів — тут.

“Подібно до того, як нацистська Німеччина напала на Польщу в 1939 році (використовуючи подібні трюки та фальшиві провокації) і на Радянський Союз у 1941, уряд Російської Федерації під керівництвом президента Путіна почав необґрунтовану військову агресію — ніщо інше як війну. Україна. Тут ми ретельно добираємо слова, оскільки не віримо, що російський народ грає свою роль у цій агресії.

Усі разом ми засуджуємо ці військові дії та заперечення президентом Путіним самої легітимності існування України.

Завжди є мирний шлях вирішення суперечок. Російське вторгнення грубо порушує Статут ООН, який говорить, що “Всі члени повинні утримуватися у своїх міжнародних відносинах від загроз або застосування сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави”.

Воно ігнорує Будапештський меморандум 1994 року, який зобов’язав Росію та інші країни поважати суверенітет, незалежність та кордони України. Російські хвилі безпеки можна було задовольнити у межах Статуту ООН, Гельсінського Акту 1975 року та Паризької Хартії 1990 року. Рішення війни, як зробили президент Путін та його поплічники, — це невпевнений, кривавий та непродуктивний шлях до майбутнього.

Російське вторгнення заплямило міжнародну репутацію Російської держави на десятиліття вперед. Воно стане перешкодою для економічного розвитку та джерелом труднощів для її населення. Накладені санкції обмежать свободу пересування талановитих та працьовитих росіян світом. Навіщо зараз будувати стіну між Росією та світом?

Сотні українських воїнів, російських воїнів та українських мирних громадян, включно з дітьми, вже загинули. Це так сумно і так не потрібно. Ми об’єдналися навколо цього звернення, щоб закликати російський уряд припинити вторгнення в Україну та вивести свої війська з України.

Ми поважаємо спокій та силу українців. Ми з вами. Наші серця линуть до родин та друзів усіх, українців та росіян, хто вже загинув чи поранений. Хай прийде мир до нашого прекрасного світу”, — йдеться у зверненні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram