Мiста Новини
4 Січня 2023
1 939

15 проєктів, які не реалізували в Києві через війну

Через повномасштабне вторгнення місто недоотримує третину надходжень у бюджет

До початку повномасштабного вторгнення було сподівання, що цьогоріч таки добудуть Подільсько-Воскресенський міст і відкриють парк на березі відновленої річки Почайни, однак війна зруйнувала всі плани.

Згідно з оцінками КМДА, місто у 2022 році через російську агресію недоотримає понад 20 млрд грн, що становить третину надходжень до бюджету. У таких умовах низку міських проєктів довелося заморозити.

Які проєкти довелося відкласти:

• Подільсько-Воскресенський міст

16 лютого 2021-го КМДА звітувала, що міст “на фінальній стадії будівництва”. На конструкцію наносили гідроізоляцію, а останні тимчасові опори вивозили. Автомобільний рух мостом мали відкрити “до літа 2022 року”.

Повномасштабна війна внесла корективи. У жовтні стало відомо, що на будівництво мосту, яке не можуть завершити вже майже протягом 30 років, виділили ще 183 млн грн з міського бюджету до кінця 2022-го. Таке рішення Київради занепокоїло прокуратуру. Під час воєнного стану є й нагальніші потреби, заявили правники. У відповідь у КМДА заявили, що йдеться не про додаткові кошти з бюджету міста, а про збільшення фінансування за кошт державної субвенції. Прогнозів щодо завершення будівництва наразі немає.

Подільсько-Воскресенський міст будують ще з 90-х років. Він має зʼєднати Поділ із Райдужним масивом і стати основою для майбутнього метро на Троєщину.

• Реставрація костелу Святого Миколая

5,6 млн грн, які зібрали за допомогою бізнесу на відновлення костелу Святого Миколая, у квітні вирішили передати в благодійний фонд на потреби військових. Ця сума — гроші, які залишилися у фонді костелу після завершення протиаварійних робіт у січні 2022-го. Їх планували направити на реставрацію, яка загалом коштуватиме близько 75 млн грн, однак через війну реставраційні роботи відклали.

До червня 2022-го також мали передати костел римсько-католицькій громаді. У Мінкульті повідомили, що “через збройну агресію росії” не змогли вчасно завершити юридичну процедуру передачі храму релігійній громаді й досі шукають приміщення для репетицій та концертів Національного будинку органної й камерної музики, який займав костел. Водночас фактично костел уже функціонує як римсько-католицький храм.

У ніч проти 4 вересня 2021-го в костелі Святого Миколая сталася пожежа. Займання сталося між першим та другим поверхами. Вогнем був пошкоджений орган і внутрішнє оздоблення костелу. Протиаварійні роботи в костелі завершили 31 січня 2022-го, на них витратили 21,5 млн грн.

• Ремонт Хрещатика

Капітальний ремонт Хрещатика планували почати в березні 2022 року, про це в “Київавтодорі” повідомили за тиждень до повномасштабного вторгнення. Згідно з даними дорожньої служби, основні роботи мали тривати до кінця 2022-го. Через війну й нестачу грошей у міському бюджеті проєкт зупинили.

Хрещатик планують комплексно оновити, ремонт анонсували ще у 2018-му. Під час ремонту мають замінити інженерні мережі, покриття тротуарів і дороги, зовнішнє освітлення, а також озеленити вулицю, облаштувати систему зрошування, додаткові наземні пішохідні переходи, велоінфраструктуру й мережі відеоспостереження. Вартість ремонту оцінили в 741 млн грн.

• Парк на Оболонському острові

На Оболонському острові влітку 2022-го планували відкрити розважальний парк. Там мали облаштувати пляж, зону для барбекю, фудкорт, кільцеву велодоріжку, спортивні й дитячі майданчики, набережну з причалом для човнів. Острів хотіли з’єднати з правим берегом Дніпра двома мостами.

Цьогоріч нічого із вищепереліченого не зробили, однак у жовтні завершили будівництво технічного мосту, що веде на острів із коси між затоками Оболонь і Собаче гирло. Міст відкрили для пішоходів, а на косі облаштували дорогу з дрібного каменю. У листопаді 2022-го на острові ще працювала будівельна техніка.

• Гостиний двір

Реставраційні роботи в Гостиному дворі на Подолі мали почати наприкінці 2022 року, оновлену будівлю мали відкрити на початку 2023-го. Однак реставрація не стартувала через повномасштабне вторгнення.

Перед реставрацією мали провести протиаварійні заходи. Їх почали в грудні 2021 року, мали завершити до 28 лютого 2022-го, однак через вторгнення призупинили й відновили аж у серпні.

Гостиний двір — монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках. Перебуває в занедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху. У липні 2021-го комплекс передали на баланс Національного заповідника “Софія Київська”, його хочуть перетворити на культурно-мистецький центр із лекторієм, музейним простором, театром, молодіжним центром, бібліотекою, майстернями, коворкінгом, івент-холом, а також кафе й ресторанами.

• Ремонт у кінотеатрі “Київська Русь”

Ремонтні роботи в кінотеатрі почалися 10 січня 2022-го, “Київську Русь” закрили для відвідувачів. Працівники кінотеатру зазначали, що капітальний ремонт триватиме приблизно півтора року. Від того часу жодних оновлень щодо ремонту не з’являлося, проєкт зупинили.

До початку повномасштабної війни кінотеатр планували перетворити на культурний простір із трьома кінозалами (зараз їх дві), сценою для концертів і театральних вистав. Також планували облаштувати приміщення для виставок і презентацій, терасу на даху. На площі поряд із кінотеатром збиралися створити зону для відвідувачів із газоном, підсвіткою, вуличними меблями та екраном, а також паркінгом на 100 місць.

• Велодоріжка від майдану Незалежності до Прорізної

Вулицю Бориса Грінченка, що пролягає від майдану Незалежності до Прорізної, мали повністю переобладнати для пішоходів і велосипедистів, а також озеленити. Проїзну частину й тротуари пропонували виконати з декоративної бруківки. Роботи планували завершити в грудні 2022-го. На будівництво з місцевого бюджету виділили 20 млн грн, однак у березні закупівлю в Prozorro скасували через введення воєнного стану.

В межах четвертої черги веломаршруту “Солом’янка — Центр” мали збудувати велодоріжку загальною довжиною 7,8 км.

• Будівництво з’їздів із Дарницького мосту

Розв’язку на Дніпровській набережній, якою можна було б зʼїхати з Дарницького мосту на Березняки, також не добудували у 2022-му. Будівельні роботи відновили в травні. За пів року мостовики звели опори естакади й спорудили конструкції насипів з’їздів, а також змонтували залізобетонні конструкції підпірних стін й уклали понад 3 тис. м² асфальтобетонного покриття на з’їздах.

Рух на двох з’їздах до набережної — у напрямку проспекту Бажана й мосту Патона — планують відкрити на початку літа 2023 року.

Залізнично-автомобільний міст між Видубичами й Березняками почали будувати у 2004 році. Рух транспорту на ньому запустили понад десять років тому, але офіційно обʼєкт так і не завершили: залишилося добудувати розв’язку на Дніпровській набережній.

• Кесон на Оболоні

Сталінський кесон біля парку “Наталка” на Оболоні має стати івент-холом із музейно-ілюстративною частиною й рестораном. Створення простору мали завершити у другому кварталі 2022-го. До кінця осені завершили зовнішні фасадні роботи й скління. Над кесоном звели скляну башту, також облаштували два оглядові майданчики та сходи до них. Однак внутрішні роботи поставили на паузу через війну.

Автори проєкту ще збиралися облаштувати відкритий літній майданчик на місці пласкої покрівлі, що на прибудові, а також створити підземну галерею й оздобити ресторан у стилістиці субмарини. Коли відновлять роботи, поки що невідомо.

Будівельні роботи на кесоні “Сталінський тунель” у парку “Наталка” на Оболоні почали у 2021-му (до цього з 2018-го велися підготовчі роботи). Перед тим споруда, яку створювали як частину стратегічного підземного тунелю під Дніпром, кілька десятків років фактично була громадською вбиральнею й пристановищем для безхатченків.

• Реконструкція мосту Патона

Міський голова Віталій Кличко казав, що реконструкцію (реставрацію з пристосуванням) моста почнуть у 2022-му, вона мала б тривати близько п’яти років. Процес зупинився ще на етапі розроблення проєктної документації: тендери скасовували тричі, останній — у січні 2022-го. Щоправда, на початку лютого Антимонопольний комітет таки змусив “Київавтодор” відновити процедуру закупівлі, однак через введення воєнного стану вона так і не відбулася й наразі все ж має статус скасованої.

Попри це, у серпні 2022-го уряд виділив 35 млн грн на реставрацію моста. Ці кошти дістали з резервного фонду державного бюджету, удвічі скоротивши витрати МОЗ на ліки, вакцини й медичне обладнання. Але відновлювальні роботи так і не стартували. Єдина зміна відбулася з мостом ще до початку повномасштабного вторгнення: одну з радянських зірок на огорожі моста замінили на барельєф з обличчям архангела Михаїла.

Міст Патона побудували в 1953-му, він є памʼяткою архітектури. У 2014 році міст визнали аварійним, а у 2018-му — критично аварійним. Реставрацію намагаються почати з 2019-го. У 2020-му через стан мосту на нього заборонили в’їзд транспорту вагою більше як шість тонн, а також перекрили рух крайніми правими смугами. Згідно з умовами останнього тендеру, під час реставрації на мосту планували зробити восьму смугу, влаштувати велодоріжки й розширити тротуар.

• Парк на березі річки Почайна

У травні 2022-го ініціатори створення парку вздовж річки Почайна повідомили, що береги водойми заміновані. Роботи зі створення парку на березі річки зупинили через відсутність фінансування. “Після війни обов’язково створимо парк”, — кажуть автори проєкту.

Бетонні лотки, які дістали, коли річище звільняли з бетону, використали для будівництва фортифікацій в Оболонському й Подільському районах у перші дні вторгнення.

За відновлення природного річища історичної річки Почайни в Києві та створення парку навколо неї боролися шість років. Восени 2021-го роботи запустили — річку почали відновлювати з бетонного колектора. Улітку 2022 року мали відкрити першу частину парку біля Почайни.

• Президентський університет

На початку року на території ВДНГ тривали підготовчі роботи до створення Президентського університету. Перша черга передбачала зведення навчально-лабораторного корпусу, апарт-готелю для студентів і викладачів, її планували завершити до 1 жовтня 2023 року, тоді ж мав би початися перший навчальний семестр в університеті.

На початку лютого в межах підготовчих робіт почали демонтувати павільйон №19, де організовували благодійні барахолки “Кураж”. У відповідь містяни вийшли на протест, однак будівлю таки знесли. Будівництво мали почати після того, як архітектор завершить проєкт і проведуть тендер на визначення генпідрядника. У лютому директор “Експоцентру” Євген Мушкін сказав, що архітектор завершить проєктування “найближчим часом”. Однак реалізацію проєкту зупинили, у бюджеті на 2023 рік виділення коштів на створення університету не передбачене.

Згідно з концепцією, у Президентському університеті повинні готувати фахівців із новітніх технологій: кібербезпеки, аерокосмічних, енергетичних, нано- й біотехнологій. За попередніми оцінками, проєктування й будівництво університету коштуватимуть понад 7 млрд грн.

• Український дім

На 2022 рік планували перший етап реконструкції Українського дому — заміну гранітного оздоблення, а також ремонт ґанку та сходів. Реставраційні роботи не відбулися, натомість фасад будівлі був пошкоджений через ракетний обстріл рф 10 жовтня.

Водночас заплановане “перезавантаження” центру частково відбулося. Попри завдані збитки, у 2022-му центр провів кілька масштабних виставкових проєктів, як-то виставки картин Марії Примаченко й “Світ Сковороди” до 300-річчя філософа. Крім того, у червні в Українському домі почав роботу “Кінопростір”.

Український дім, який звели в 1978–1982 роках як музей Леніна, зараз використовують як виставковий івент-майданчик.

“Перезавантаження” Українського дому, яке передбачає реставрацію з пристосуванням, анонсували у 2019-му. У планах — зробити реставрацію, відкрити в будівлі два музеї, а на даху побудувати скляну конструкцію, під якою облаштувати виставкову зону, кейтеринг і ресторани. Також вирішили змінити концепцію діяльності — проводити виставки, конференції та створювати освітні простори.

• ТРЦ Ocean Mall

Київський ТРЦ Ocean Mall, у якому мав бути перший в Україні магазин IKEA, хотіли відкрити ще у вересні 2019 року біля станції метро “Либідська”.

Відкриття комплексу Вагіфа Алієва неодноразово переносили, не відбулося воно й у другому кварталі 2022 року, як було заявлено. Повномасштабне вторгнення зупинило роботи зі створення ТРЦ, проти якого виступає спільнота Save Kyiv Modernism, хоч і навряд чи поставило крапку в цій історії.

Активісти руху Save Kyiv Modernism виступили проти зведення Ocean Mall, оскільки власник ТРЦ вирішив інтегрувати в нього модерністську споруду Інституту науково-технічної експертизи та інформації (більш відому як “Літаюча тарілка”), не зберігши цілісність споруди.

• Реновація річки Либідь

В умовах війни проєкт реновації річки Либідь не можуть розгорнути повністю, тому виконали лише гостро необхідні аварійні роботи. Для цього демонтували 48 незаконних споруд уздовж найбільш аварійної ділянки річища.

Річку планували очистити й повністю реконструювати до 2021 року.

• Музей Івана Марчука в колишній будівлі американського посольства

Культурно-музейний центр сучасного мистецтва Івана Марчука планують розмістити в будівлі на вулиці Винниченка, де у 1992–2012 роках було посольство США. Згідно з проєктом, будівлю хотіли розширити й надбудувати поверх. Реконструкцію планували провести до 2022 року.

• Друга станція “Україна без сміття”

У 2022-му мали відкрити другу станцію сортування від “України без сміття” на лівому березі. Запуск готували на березень, повідомила засновниця організації Євгенія Аратовська.

“Попередньо ми зробили проєкт, уклали договір оренди, стартували ремонтні роботи, у лютому мали переходити до внутрішніх робіт — і почалася війна.

За домовленістю з орендодавцем ми заморозили відкриття до вересня. На жаль, у вересні стало зрозуміло, що цей проєкт нам доведеться згорнути, відмовитися від розширення. Зараз ми зосередженні на тому, щоб утримувати станцію на Саперно-Слобідській, 25”, — каже Аратовська.

Щоб скоротити видатки на оренду й зберегти команду в умовах війни, “Україні без сміття” довелося відмовитися від двоповерхового складу на Саперно-Слобідській, натомість відкрили “корнер” у стилі garage на задньому дворі сортувальної лінії.

• Новий простір Алекса Купера біля Львівської площі

На початку лютого 2022-го ресторатор Алекс Купер анонсував новий громадський простір із баром, бістро та магазинами у приміщенні Будинку торгівлі на Львівській площі. Цьогоріч проєкт не запустили, але простір має запрацювати 2023-го. У будівлі вже запустили внутрішній офіс команди.

Джерело: The Village 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram