Новини
20 Березня 2023
495

13% ІТ-спеціалістів в Україні не працюють

Майже половина з них боїться втратити роботу

DOU опублікували результати опитування, проведеного у лютому 2023 року, щодо ситуації на ринку праці під час війни. В опитуванні взяли участь 7021 фахівець усіх напрямів і тайтлів.

84% опитаних (окрім тих, то шукає першу роботу в ІТ) нині працюють. 9% втратили роботу і шукають нову, ще 4% — на бенчі або в неоплачуваній відпустці. Ще 2% не працюють, але й не шукають роботу.

40% довелося шукати нову компанію чи проєкт у 2022 році — як в Україні, так і за кордоном. Лише 60% айтівців продовжили працювати у своїй компанії чи проєкті після початку повномасштабного вторгнення.

16% фахівців були звільнені з проєкту чи компанії після 24 лютого, 9% відправляли на бенч, 5% ще працюють, але вже знають про закриття проєкту у 2023 році.

14% опитаних у 2022-му пішли з компанії з власної ініціативи.

Втрата роботи торкнулася фахівців усіх рівнів в Україні, крім архітекторів, лідів і менеджерів. Серед інтернів, джунів і мідлів близько 11% нині не працюють і шукають нову роботу, ще близько 5% — на бенчі або в неоплачуваній відпустці. У сеньйорів ситуація дещо краща, хоча 8% з них теж наразі без роботи, а ще 5% — на бенчі.

Як і в Україні, за кордоном найчастіше втрачали роботу українські айтівці рівня мідл і нижче. 18% мідлів і 22% джунів за кордоном не працюють: на бенчі 5% та 6% відповідно, втратили роботу і шукають нову — 10% та 13%. Найчастіше за кордоном продовжують працювати ліди — 93% з них.

Українські ІТ-фахівці песимістично оцінюють перспективи галузі на 2023 рік: 38% спеціалістів в Україні й 48% за кордоном вважають, що у 2023 році українське ІТ чекає зменшення кількості робочих місць.

Досвідчені фахівці й ті, хто спілкується з клієнтами, дають гірші прогнози, ніж решта: понад 40% сеньйорів, лідів, архітекторів, СЕО/СТО, а також фахівців з менеджменту проєктів та продажів в Україні, вважають, що ситуація буде погіршуватися.

Очікування від 2023 року впливають на бажання фахівців виїхати за кордон. 34% чоловіків хотіли б покинути країну, якби була така можливість. Серед тих, хто вважає, що цей рік буде гірший за попередній у контексті роботи, поїхали б уже 43%.

Досвідчені фахівці дещо частіше говорять про бажання релокуватися за кордон: хотіли б переїхати 38% архітекторів і 36% сеньйорів проти 27% інтернів і 32% джунів.

Близько половини українських айтівців бояться звільнень: 48% фахівців в Україні й 45% за кордоном відзначили, що хвилюються через можливу втрату роботи. Найбільше стурбовані цим фахівці, які потрапили на бенч або в неоплачувану відпустку — більше як 70% з них.

В Україні частіше стурбовані можливими звільненнями фахівці на позиціях від інтернів до сеньйорів, а ліди та архітектори почуваються впевненіше.
Пошук нової роботи у 2023 році видається складною справою: 55% айтівців в Україні та 48% за кордоном вважають, що зараз їм було б важко чи дуже важко знайти роботу.

Нагадаємо, за січень 2023 року експортна виручка IT-послуг скоротилася на 29,7% і принесла $528 млн, що на $223 млн менше проти грудня минулого року.

Investory News раніше писали, що під час пошуку роботи в ІТ жінки просять на 10–30% меншу зарплату, аніж чоловіки. Найпомітніша різниця — серед менеджерів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram