Новини
19 Серпня 2021
1 175

1000 найбільших компаній України за 2020 рік за доходами втратили 100 мільярдів гривень

Серед них “кістяк” ринку за обсягом отриманих доходів становлять старі компанії

Сукупний чистий дохід 1000 українських компаній, які увійшли до рейтингу, скоротився за 2020 рік на 2,7% або на 100 млрд грн — до 5 трлн грн проти 2019 року. Скорочення доходу пов’язано з негативними наслідками пандемії COVID-19, свідчать результати дослідження фінансового аналітика Романа Корнилюка та R&D-центру YouControl — “ТОП 1000 найбільших компаній України за доходами у 2020 році”.

Найбільше падіння доходів зафіксовано в нафтогазовому секторі через скорочення виторгу НАК “Нафтогаз Україна” і обвалу світових цін на енергоносії у 2020 році. Дохід компаній сектора, які увійшли в найкращі 1000, скоротився до 796,6 млрд грн.

Також знизилися доходи компаній оптової торгівлі, транспорту і вуглевидобутку, машинобудування і коксохімічної промисловості.

Лідерами зростання за доходами за підсумками минулого року стали компанії із секторів електроенергетики, роздрібної торгівлі, будівництва та фармацевтики.

Половина компаній (50,7%) з рейтингу працюють у Києві. Ще 29% сконцентровані в промислових центрах: Дніпропетровської, Київської, Донецької, Одеської та Харківської областях. На їх частку припадає 27% доходу, отриманого представниками найкращих 1000.

За минулий рік склад кращих 1000 оновився на 20%. Рейтинг покинули 206 компаній, 15 з яких припинили діяльність або проходять процедуру банкрутства.

Автори дослідження зазначають, що “кістяк” 1000 лідерів ринку за обсягом отриманих доходів становлять старі компанії, зареєстровані 15-27 років тому.

При цьому, досить високі показники доходів демонструють молоді компанії у віці до п’яти років. Однак, серед цих новостворених підприємств, які швидко почали генерувати мільярдні доходи, є багато перереєстрованих фірм. Їх власники реєструють ці компанії в межах структуризації бізнесу фінансово-промислових груп і державних підприємств з ознаками природних монополій. Часто їх доходи формуються під впливом регуляторної політики уряду.

Також наголошується, що локальні максимуми значення доходів відповідають рокам реєстрації найбільших компаній і збігаються зі зміною політичного керівництва в країні. Як варіант, це може бути пов’язано з поширеною бізнес-практикою “замітання слідів” шляхом ліквідації старих підприємств з багажем проблем у фінзвітності та створенням нових компаній “з чистого аркуша”.

Як писали раніше Investory News, уряд починає експеримент з переведення в електронний формат дозвільно-ліцензійних процедур. Тепер отримати 13 найпопулярніших ліцензій можна буде онлайн. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram