Новини
28 Лютого 2019
974

10 ризиків для світової економіки у 2019 році

Найсерйознішою загрозою для економіки є можлива масштабна торговельна війна між США і Китаєм

Експерти британського журналу The Economist опублікували рейтинг загроз світовій економіці у 2019 р.

На думку експертів, найсерйознішою загрозою є можлива масштабна торговельна війна між США і Китаєм. Незважаючи на те, що конфлікти між двома країнами можна припинити за допомогою міжнародних домовленостей, це не призведе до повного зняття ризиків. Загрозу вважають помірною (15 балів за шкалою інтенсивності ризику), але дослідники відзначають, що її наслідки можуть бути вкрай важкими. Більш того, торгові війни можуть виникнути між іншими країнами.

Серед важливих загроз експерти також назвали рецесію в США, яка може виникнути до 2021 р. За оцінками дослідників, у 2019 і в 2020 рр. у країні сповільниться зростання ВВП: спочатку до 2,3%, потім – до 1,5%. Експерти відзначають, що спад може бути сильніше через вразливість фінансового сектора США.

У топ-10 загроз світовій економіці експерти The Economist включили також руйнівний вплив на глобальну економіку можливих криз на ринках, що розвиваються, обвал економіки Китаю, початок банківської кризи в Італії через політичну та фінансову нестабільність в країні, стрімке підвищення цін на нафту в результаті виникнення дефіциту поставок, нанесення серйозної шкоди великим сегментам інтернету в результаті кібератак, початок військових дій на Корейському півострові і вихід Великобританії з Євросоюзу без угоди (no-deal Brexit).

Дослідники вважають, що в 2019 р. зростання світової економіки сповільниться до 2,8%, а в 2020 р. – до 2,6%, а в реальності можуть виявитися ще нижче.

Нагадаємо, за оцінками Національного банку, за 2018 р. українська економіка зросла максимально за сім років – на 3,3%.

Також, на першій у 2019 р. прес-конференції голова Європейського центрального банку Маріо Драгі оприлюднив нові прогнози щодо курсу євро, ВВП та рівня інфляції у зоні євро.

У свою чергу, Міжнародний валютний фонд у черговий раз попередив уряди країн про прийдешню світову фінансову кризу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram